tu jesteś > Żywienie > Przetwory zbożowe > Jakie produkty wchodzą w...
Menu
 


Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Jakie produkty wchodzą w skład grupy przetworów zbożowych?

Produktem zbożowym jest każdy produkt uzyskany z pszenicy, ryżu, owsa, kukurydzy, jęczmienia czy ziarna innego zboża. Najczęściej spożywane produkty zbożowe - to chleb, makaron, płatki owsiane czy kasze.

Produkty zbożowe dzielą się na uzyskane z pełnego ziarna oraz na produkty z ziarna oczyszczonego (rafinowanego).

Produkty pełnoziarniste zawierają wszystkie części ziarna – okrywę nasienną (otręby), zarodki (kiełki) i bielmo. Przykładowe produkty z pełnego ziarna to:

  • mąka razowa;
  • płatki owsiane;
  • brązowy ryż;
  • chleb razowy.

Ziarna oczyszczone uzyskuje się w procesie mielenia, w którym usuwa się otręby i zarodki. W ten sposób nadaje się ziarnu delikatniejszą teksturę i zapewnia dłuższą przydatność do spożycia, ale przy okazji usuwa się błonnik pokarmowy, składniki mineralne i wiele witamin z grupy B. Przykłady produktów z ziarna rafinowanego (oczyszczonego):

  • biała mąka;
  • biały chleb;
  • biały ryż.

Najczęściej spożywane produkty zbożowe obejmują:

Produkty z pełnego ziarna:
Produkty z ziarna rafinowanego:
Wszystkie produkty z mąki pełnoziarnistej: jasne pieczywo
makarony, płatki śniadaniowe, musli, ciastkabiały ryż
krakersy  placki kukurydziane*
 brązowy i dziki ryż produkty z białej mąki
 kasza gryczana
 kuskus*
 płatki owsiane kasza manna
 kasza jęczmienna
 krakersy*
  placki pszenne typu tortilla*
 chleb razowy pełnoziarnisty produkty śniadaniowe
 mąka pełnoziarnista kluski*
  
 Rzadziej występujące ziarna pełne: 
 amarantus (szarłat)
 
 produkty z mąki orkiszowej
 
pszenżyto

* Większość ww. produktów wytwarza się z ziarna rafinowanego lub nierafinowanego. Aby się o tym przekonać, należy sprawdzić czy wykaz składników zawiera określenia "pełne ziarno (pełnoziarnisty)" lub "razowy". Niektóre środki spożywcze wytwarza się z mieszanki ziaren pełnych i rafinowanych.

Niektóre produkty zbożowe zawierają znaczące ilości otrąb. Otręby dostarczają błonnika, który ma duże znaczenie dla zdrowia. Jednak produkty z dodatkiem otrąb lub same otręby (np. otręby owsiane) niekoniecznie muszą być produktami z pełnego ziarna.

Część produktów z ziarna rafinowanego jest wzbogacana. Oznacza to, że po przetworzeniu do produktów dodaje się pewne witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy) oraz żelazo. Zazwyczaj nie dodaje się jednak błonnika. Sprawdzaj wykaz składników na produktach rafinowanych, aby upewnić się czy nazwa ziarna zawiera określenie "wzbogacone". Niektóre środki spożywcze wytwarza się z mieszanki pełnych ziaren i ziaren rafinowanych.

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij