EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R0070

Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/70 z dnia 16 stycznia 2018 r. zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny, chloropiryfosu metylowego, cyprokonazolu, difenokonazolu, fluazynamu, flutriafolu, proheksadionu i chlorku sodu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Tekst mający znaczenie dla EOG. )

C/2018/0088

OJ L 12, 17.1.2018, p. 24–52 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/70/oj

17.1.2018   

PL

Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej

L 12/24


ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/70

z dnia 16 stycznia 2018 r.

zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny, chloropiryfosu metylowego, cyprokonazolu, difenokonazolu, fluazynamu, flutriafolu, proheksadionu i chlorku sodu w określonych produktach lub na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) fluazynamu, flutriafolu i proheksadionu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP chloropiryfosu metylowego określono w załączniku II oraz w części B załącznika III do wspomnianego rozporządzenia. NDP ametoktradyny, cyprokonazolu i difenokonazolu określono w części A załącznika III do wspomnianego rozporządzenia. W przypadku chlorku sodu nie określono NDP i nie ujęto tej substancji w załączniku IV do tego rozporządzenia, wobec czego stosuje się do niej wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(2)

W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną ametoktradynę na powierzchni „ziół i kwiatów jadalnych” złożono wniosek zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w sprawie zmiany obecnych NDP.

(3)

W przypadku chloropiryfosu metylowego wniosek taki złożono w odniesieniu do szaronu/persymony/kaki/humy wschodniej i granatów/jabłek granatu. W przypadku cyprokonazolu wniosek taki złożono w odniesieniu do nasion ogórecznika lekarskiego. W przypadku difenokonazolu wniosek taki złożono w odniesieniu do moreli, truskawek, kapustnych głowiastych, „sałat i warzyw sałatowych”, boćwiny, „ziół i kwiatów jadalnych”, karczochów hiszpańskich, selera, pora, rabarbaru, jadalnych nasion roślin strączkowych, jęczmienia i „przypraw korzeniowych lub kłączowych”. W przypadku fluazynamu wniosek taki złożono w odniesieniu do cebuli, szalotki i czosnku. W przypadku proheksadionu wniosek taki złożono w odniesieniu do śliwek.

(4)

Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący stosowania flutriafolu na powierzchni chmielu. Wnioskodawca twierdzi, że dozwolone zastosowania tej substancji na wspomnianych uprawach w Stanach Zjednoczonych skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP dozwolone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw.

(5)

Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(6)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP (2). Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(7)

W przypadku cyprokonazolu Urząd dokonał oceny wniosku w celu ustanowienia NDP dla ziaren rzepaku i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP (3). Zgodnie z obowiązującymi unijnymi wytycznymi w zakresie ekstrapolacji NDP należy ustanowić NDP dla nasion ogórecznika lekarskiego na takim samym poziomie co NDP dla ziaren rzepaku.

(8)

W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych odnośnych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(9)

Chlorek sodu zatwierdzono jako substancję podstawową rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/1529 (4). Nie oczekuje się, aby warunki stosowania tej substancji prowadziły do obecności w towarach spożywczych lub paszowych pozostałości, które mogłyby stwarzać ryzyko dla konsumentów. Należy zatem włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10)

Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(12)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 16 stycznia 2018 r.

W imieniu Komisji

Jean-Claude JUNCKER

Przewodniczący


(1)  Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2)  Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

„Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for ametoctradin in herbs and edible flowers” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości ametoktradyny w ziołach i kwiatach jadalnych). Dziennik EFSA 2017;15(6):4869 [21 s.].

„Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for chlorpyrifos-methyl in kaki/Japanese persimmons and granate apple/pomegranate” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości chloropiryfosu metylowego w owocach szaronu/persymony/kaki/humy wschodniej i granatach/jabłkach granatu). Dziennik EFSA 2017;15(5):4838 [24 s.].

„Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for difenoconazole in various crops” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości difenokonazolu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2017;15(7):4893 [33 s.].

„Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for fluazinam in onions, shallots and garlic” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluazynamu w cebuli, szalotce i czosnku). Dziennik EFSA 2017;15(7):4904 [22 s.].

„Reasoned opinion on the setting of import tolerance for flutriafol in hops” (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowej w odniesieniu do flutriafolu w chmielu). Dziennik EFSA 2017;15(7):4875 [22 s.].

„Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for prohexadione (considered variant prohexadione-calcium) in plums” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości proheksadionu (badaną odmianą był proheksadion wapnia) w śliwkach. Dziennik EFSA 2017;15(6):4837 [20 s.].

(3)  „Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for cyproconazole in rapeseed” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP cyprokonazolu w ziarnach rzepaku). Dziennik EFSA 2011;9(5):2187 [30 s.].

(4)  Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/1529 z dnia 7 września 2017 r. w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej chlorek sodu zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 232 z 8.9.2017, s. 1).


ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w załączniku II kolumny dotyczące chloropiryfosu metylowego, fluazynamu, flutriafolu i proheksadionu otrzymują brzmienie:

„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1)

Chloropiryfos metylowy (F)

Fluazynam (F)

Flutriafol

Proheksadion (proheksadion (kwas) i jego sole wyrażone jako proheksadion wapnia)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

 

 

 

 

0110000

Owoce cytrusowe

 

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0110010

Grejpfruty

0,05 (*1)

 

 

 

0110020

Pomarańcze

0,5

 

 

 

0110030

Cytryny

0,3

 

 

 

0110040

Limy/limonki

0,05 (*1)

 

 

 

0110050

Mandarynki

1

 

 

 

0110990

Pozostałe

0,05 (*1)

 

 

 

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0120010

Migdały

 

 

 

 

0120020

Orzechy brazylijskie

 

 

 

 

0120030

Orzechy nerkowca

 

 

 

 

0120040

Kasztany jadalne

 

 

 

 

0120050

Orzechy kokosowe

 

 

 

 

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

 

 

 

 

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

 

 

 

 

0120080

Orzechy pekan

 

 

 

 

0120090

Orzeszki piniowe

 

 

 

 

0120100

Orzeszki pistacjowe

 

 

 

 

0120110

Orzechy włoskie

 

 

 

 

0120990

Pozostałe

 

 

 

 

0130000

Owoce ziarnkowe

0,5

 

0,4 (+)

0,1

0130010

Jabłka

 

0,3 (+)

 

 

0130020

Gruszki

 

0,3 (+)

 

 

0130030

Pigwy

 

0,01 (*1)

 

 

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

 (*2)

0,01 (*1)

 

 

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

 (*2)

0,01 (*1)

 

 

0130990

Pozostałe

 

0,01 (*1)

 

 

0140000

Owoce pestkowe

 

0,01 (*1)

 

 

0140010

Morele

0,05 (*1)

 

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0140020

Czereśnie

0,05 (*1)

 

1

0,4

0140030

Brzoskwinie

0,5

 

0,6

0,01 (*1)

0140040

Śliwki

0,05 (*1)

 

0,4

0,05

0140990

Pozostałe

0,05 (*1)

 

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

 

 

 

 

0151000

a)

winogrona

0,2

 

 

0,01 (*1)

0151010

Winogrona stołowe

 

0,01 (*1) (+)

0,8

 

0151020

Winogrona do produkcji wina

 

3 (+)

1,5 (+)

 

0152000

b)

truskawki

0,5

0,01 (*1)

1,5

0,15

0153000

c)

owoce leśne

0,05 (*1)

0,01 (*1) (+)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0153010

Jeżyny

 

 

 

 

0153020

Jeżyny popielice

 

 

 

 

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

 

 

 

 

0153990

Pozostałe

 

 

 

 

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

0,05 (*1)

 

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0154010

Borówki amerykańskie

 

3

 

 

0154020

Żurawiny

 

0,01 (*1)

 

 

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

 

0,01 (*1)

 

 

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

 

0,01 (*1)

 

 

0154050

Róża dzika

 (*2)

0,01 (*1)

 

 

0154060

Morwy (czarne i białe)

 (*2)

0,01 (*1)

 

 

0154070

Głóg włoski

 (*2)

0,01 (*1)

 

 

0154080

Bez czarny

 (*2)

0,01 (*1)

 

 

0154990

Pozostałe

 

0,01 (*1)

 

 

0160000

Owoce różne z

 

0,01 (*1)

 

0,01 (*1)

0161000

a)

jadalną skórką

 

 

0,01 (*1)

 

0161010

Daktyle

0,05 (*1)

 

 

 

0161020

Figi

0,05 (*1)

 

 

 

0161030

Oliwki stołowe

0,05 (*1)

 

 

 

0161040

Kumkwat

0,05 (*1)

 

 

 

0161050

Karambola

 (*2)

 

 

 

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

 (*2)

 

 

 

0161070

Czapetka kuminowa

 (*2)

 

 

 

0161990

Pozostałe

0,05 (*1)

 

 

 

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

0,05 (*1)

 

0,01 (*1)

 

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

 

 

 

 

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

 

 

 

 

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

 

 

 

 

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

 (*2)

 

 

 

0162050

Caimito

 (*2)

 

 

 

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

 (*2)

 

 

 

0162990

Pozostałe

 

 

 

 

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

 

 

 

 

0163010

Awokado

0,05 (*1)

 

0,01 (*1)

 

0163020

Banany

0,05 (*1)

 

0,3

 

0163030

Mango

0,05 (*1)

 

0,01 (*1)

 

0163040

Papaja

0,05 (*1)

 

0,01 (*1)

 

0163050

Granaty/Jabłka granatu

0,3

 

0,01 (*1)

 

0163060

Czerymoja

 (*2)

 

0,01 (*1)

 

0163070

Gujawa/Gruszla

 (*2)

 

0,01 (*1)

 

0163080

Ananasy

0,05 (*1)

 

0,01 (*1)

 

0163090

Owoce chlebowca

 (*2)

 

0,01 (*1)

 

0163100

Owoce duriana właściwego

 (*2)

 

0,01 (*1)

 

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

 (*2)

 

0,01 (*1)

 

0163990

Pozostałe

0,05 (*1)

 

0,01 (*1)

 

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

 

 

 

 

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,05 (*1)

 

 

0,01 (*1)

0211000

a)

ziemniaki

 

0,02

0,01 (*1)

 

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

 

0,01 (*1)

0,01 (*1)

 

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

 

 

 

 

0212020

Kartofel słodki/Batat

 

 

 

 

0212030

Pochrzyn

 

 

 

 

0212040

Maranta trzcinowata

 (*2)

 

 

 

0212990

Pozostałe

 

 

 

 

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

 

0,01 (*1)

 

 

0213010

Buraki

 

 

0,06 (+)

 

0213020

Marchew

 

 

0,01 (*1)

 

0213030

Seler zwyczajny

 

 

0,01 (*1)

 

0213040

Chrzan pospolity

 

 

0,01 (*1)

 

0213050

Słonecznik bulwiasty

 

 

0,01 (*1)

 

0213060

Pasternak

 

 

0,01 (*1)

 

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

 

 

0,01 (*1)

 

0213080

Rzodkiew

 

 

0,01 (*1)

 

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

 

 

0,01 (*1)

 

0213100

Brukiew/Karpiel

 

 

0,01 (*1)

 

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

 

 

0,01 (*1)

 

0213990

Pozostałe

 

 

0,01 (*1)

 

0220000

Warzywa cebulowe

0,05 (*1)

 

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0220010

Czosnek

 

0,06

 

 

0220020

Cebula

 

0,06

 

 

0220030

Szalotka

 

0,06

 

 

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

 

0,01 (*1)

 

 

0220990

Pozostałe

 

0,01 (*1)

 

 

0230000

Warzywa owocowe

 

 

 

0,01 (*1)

0231000

a)

rośliny psiankowate

0,5

 

 

 

0231010

Pomidory

 

0,3

0,8

 

0231020

Papryka roczna

 

0,01 (*1)

1

 

0231030

Oberżyny/Bakłażany

 

0,01 (*1)

0,01 (*1)

 

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

 

0,01 (*1)

0,01 (*1)

 

0231990

Pozostałe

 

0,01 (*1)

0,01 (*1)

 

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,15

 

0232010

Ogórki

 

 

 

 

0232020

Korniszony

 

 

 

 

0232030

Cukinie

 

 

 

 

0232990

Pozostałe

 

 

 

 

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

0,05 (*1)

0,01 (*1)

 

 

0233010

Melony

 

 

0,2 (+)

 

0233020

Dynie olbrzymie

 

 

0,01 (*1)

 

0233030

Arbuzy

 

 

0,2 (+)

 

0233990

Pozostałe

 

 

0,01 (*1)

 

0234000

d)

kukurydza cukrowa

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

 

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

 

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0241000

a)

kapustne kwitnące

 

 

 

 

0241010

Brokuły

 

 

 

 

0241020

Kalafiory

 

 

 

 

0241990

Pozostałe

 

 

 

 

0242000

b)

kapustne głowiaste

 

 

 

 

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

 

 

 

 

0242020

Kapusta głowiasta

 

 

 

 

0242990

Pozostałe

 

 

 

 

0243000

c)

kapustne liściowe

 

 

 

 

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

 

 

 

 

0243020

Jarmuż

 

 

 

 

0243990

Pozostałe

 

 

 

 

0244000

d)

kalarepa

 

 

 

 

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

0,05 (*1)

 

 

 

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

 

0,01 (*1)

 

0,01 (*1)

0251010

Roszpunka warzywna

 

 

0,01 (*1)

 

0251020

Sałaty

 

 

1,5

 

0251030

Endywia o liściach szerokich

 

 

0,01 (*1)

 

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

 

 

0,01 (*1)

 

0251050

Gorczycznik wiosenny

 (*2)

 

0,01 (*1)

 

0251060

Rokietta siewna/rukola

 

 

0,01 (*1)

 

0251070

Gorczyca sarepska

 (*2)

 

0,01 (*1)

 

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

 

 

0,01 (*1)

 

0251990

Pozostałe

 

 

0,01 (*1)

 

0252000

b)

szpinak i podobne liście

 

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0252010

Szpinak

 

 

 

 

0252020

Portulaka pospolita

 (*2)

 

 

 

0252030

Boćwina

 

 

 

 

0252990

Pozostałe

 

 

 

 

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

 (*2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0254000

d)

rukiew wodna

 

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

 

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

 

0,05 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0256010

Trybula

 

 

 

 

0256020

Szczypiorek

 

 

 

 

0256030

Liście selera

 

 

 

 

0256040

Pietruszka – nać

 

 

 

 

0256050

Szałwia lekarska

 (*2)

 

 

 

0256060

Rozmaryn lekarski

 (*2)

 

 

 

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

 (*2)

 

 

 

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

 (*2)

 

 

 

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

 (*2)

 

 

 

0256100

Estragon

 (*2)

 

 

 

0256990

Pozostałe

 

 

 

 

0260000

Warzywa strączkowe

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0260010

Fasola (w strąkach)

 

 

 

 

0260020

Fasola (bez strąków)

 

 

 

 

0260030

Groch (w strąkach)

 

 

 

 

0260040

Groch (bez strąków)

 

 

 

 

0260050

Soczewica

 

 

 

 

0260990

Pozostałe

 

 

 

 

0270000

Warzywa łodygowe

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0270010

Szparagi

 

 

 

 

0270020

Karczochy hiszpańskie

 

 

 

 

0270030

Seler

 

 

 

 

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

 

 

 

 

0270050

Karczochy zwyczajne

 

 

 

 

0270060

Pory

 

 

 

 

0270070

Rabarbar

 

 

 

 

0270080

Pędy bambusa

 (*2)

 

 

 

0270090

Rdzenie palmowe

 (*2)

 

 

 

0270990

Pozostałe

 

 

 

 

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0280010

Grzyby uprawne

 

 

 

 

0280020

Grzyby dzikie

 

 

 

 

0280990

Mchy i porosty

 

 

 

 

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

 (*2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0,05 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0300010

Fasola

 

(+)

 

 

0300020

Soczewica

 

 

 

 

0300030

Groch

 

 

 

 

0300040

Łubin biały

 

 

 

 

0300990

Pozostałe

 

 

 

 

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0,05 (*1)

0,01 (*1)

 

 

0401000

Nasiona oleiste

 

 

 

 

0401010

Siemię lniane

 

 

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

 

 

0,15

0,9

0401030

Nasiona maku

 

 

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0401040

Ziarna sezamu

 

 

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0401050

Ziarna słonecznika

 

 

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0401060

Ziarna rzepaku

 

 

0,5

0,01 (*1)

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

 

 

0,4

0,01 (*1)

0401080

Nasiona gorczycy

 

 

0,5

0,01 (*1)

0401090

Nasiona bawełny

 

 

0,5

0,01 (*1)

0401100

Nasiona dyni

 

 

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

 (*2)

 

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

 (*2)

 

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

 (*2)

 

0,5

0,01 (*1)

0401140

Nasiona konopi siewnych

 

 

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0401150

Rącznik pospolity

 (*2)

 

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0401990

Pozostałe

 

 

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0402000

Owoce oleiste

 

 

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

 

 

 

 

0402020

Nasiona palm olejowych

 (*2)

 

 

 

0402030

Owoce palm olejowych

 (*2)

 

 

 

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

 (*2)

 

 

 

0402990

Pozostałe

 

 

 

 

0500000

ZBOŻA

3

0,02 (*1)

 

 

0500010

Jęczmień

 

 

0,15

0,1

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

 

 

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0500030

Kukurydza

 

 

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0500040

Proso zwyczajne

 

 

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0500050

Owies zwyczajny

 

 

0,01 (*1)

0,1

0500060

Ryż siewny

 

 

1,5 (+)

0,02 (*1)

0500070

Żyto zwyczajne

 

 

0,15

0,1

0500080

Sorgo japońskie

 

 

1,5

0,02 (*1)

0500090

Pszenica zwyczajna

 

 

0,15

0,1

0500990

Pozostałe

 

 

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

 

 

 

0,05 (*1)

0610000

Herbaty

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

 

0620000

Ziarna kawy

 (*2)

0,1 (*1)

0,15

 

0630000

Napary ziołowe z

 (*2)

 

0,05 (*1)

 

0631000

a)

kwiatów

 (*2)

0,1 (*1)

 

 

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

 (*2)

 

 

 

0631020

Ketmia szczawiowa

 (*2)

 

 

 

0631030

Róża

 (*2)

 

 

 

0631040

Jaśmin

 (*2)

 

 

 

0631050

Lipa

 (*2)

 

 

 

0631990

Pozostałe

 (*2)

 

 

 

0632000

b)

liści i ziół

 (*2)

0,1 (*1)

 

 

0632010

Truskawka

 (*2)

 

 

 

0632020

Aspalat prosty

 (*2)

 

 

 

0632030

Ostrokrzew paragwajski

 (*2)

 

 

 

0632990

Pozostałe

 (*2)

 

 

 

0633000

c)

korzeni

 (*2)

3 (+)

 

 

0633010

Kozłek lekarski

 (*2)

 

 

 

0633020

Żeń-szeń

 (*2)

 

 

 

0633990

Pozostałe

 (*2)

 

 

 

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

 (*2)

0,1 (*1)

 

 

0640000

Ziarna kakaowe

 (*2)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

 

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

 (*2)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

 

0700000

CHMIEL

0,1 (*1)

0,1 (*1)

20

0,01 (*1)

0800000

PRZYPRAWY

 (*2)

 

 

 

0810000

Przyprawy nasienne

 (*2)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

 (*2)

 

 

 

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

 (*2)

 

 

 

0810030

Seler

 (*2)

 

 

 

0810040

Kolendra siewna

 (*2)

 

 

 

0810050

Kmin rzymski

 (*2)

 

 

 

0810060

Koper ogrodowy

 (*2)

 

 

 

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

 (*2)

 

 

 

0810080

Kozieradka pospolita

 (*2)

 

 

 

0810090

Gałka muszkatołowa

 (*2)

 

 

 

0810990

Pozostałe

 (*2)

 

 

 

0820000

Przyprawy owocowe

 (*2)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

 (*2)

 

 

 

0820020

Pieprz syczuański

 (*2)

 

 

 

0820030

Kminek zwyczajny

 (*2)

 

 

 

0820040

Kardamon malabarski

 (*2)

 

 

 

0820050

Jagody jałowca

 (*2)

 

 

 

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

 (*2)

 

 

 

0820070

Wanilia

 (*2)

 

 

 

0820080

Tamarynd

 (*2)

 

 

 

0820990

Pozostałe

 (*2)

 

 

 

0830000

Przyprawy korowe

 (*2)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0830010

Cynamon

 (*2)

 

 

 

0830990

Pozostałe

 (*2)

 

 

 

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

 (*2)

 

 

 

0840010

Lukrecja

 (*2)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0840020

Imbir

 (*2)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0840030

Kurkuma

 (*2)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0840040

Chrzan pospolity

 (*2)

(+)

(+)

(+)

0840990

Pozostałe

 (*2)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0850000

Przyprawy pączkowe

 (*2)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0850010

Goździki

 (*2)

 

 

 

0850020

Kapary

 (*2)

 

 

 

0850990

Pozostałe

 (*2)

 

 

 

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

 (*2)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0860010

Szafran

 (*2)

 

 

 

0860990

Pozostałe

 (*2)

 

 

 

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

 (*2)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0870010

Kwiat muszkatołowy

 (*2)

 

 

 

0870990

Pozostałe

 (*2)

 

 

 

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

 (*2)

0,01 (*1)

 

0,01 (*1)

0900010

Korzenie buraka cukrowego

 (*2)

 

0,06

 

0900020

Trzcina cukrowa

 (*2)

 

0,01 (*1)

 

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

 (*2)

 

0,01 (*1)

 

0900990

Pozostałe

 (*2)

 

0,01 (*1)

 

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

 

 

 

 

1010000

Tkanki z

0,05 (*1)

0,01 (*1)

 

0,01 (*1)

1011000

a)

świń

 

 

 

 

1011010

Mięśnie

 

 

0,01 (*1)

 

1011020

Tkanka tłuszczowa

 

 

0,01 (*1)

 

1011030

Wątroba

 

 

0,1 (+)

 

1011040

Nerka

 

 

0,01 (*1)

 

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

 

 

0,01 (*1)

 

1011990

Pozostałe

 

 

0,01 (*1)

 

1012000

b)

bydła

 

 

 

 

1012010

Mięśnie

 

 

0,01 (*1)

 

1012020

Tkanka tłuszczowa

 

 

0,01 (*1)

 

1012030

Wątroba

 

 

0,3 (+)

 

1012040

Nerka

 

 

0,01 (*1)

 

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

 

 

0,01 (*1)

 

1012990

Pozostałe

 

 

0,01 (*1)

 

1013000

c)

owiec

 

 

 

 

1013010

Mięśnie

 

 

0,01 (*1)

 

1013020

Tkanka tłuszczowa

 

 

0,01 (*1)

 

1013030

Wątroba

 

 

0,3 (+)

 

1013040

Nerka

 

 

0,01 (*1)

 

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

 

 

0,01 (*1)

 

1013990

Pozostałe

 

 

0,01 (*1)

 

1014000

d)

kóz

 

 

 

 

1014010

Mięśnie

 

 

0,01 (*1)

 

1014020

Tkanka tłuszczowa

 

 

0,01 (*1)

 

1014030

Wątroba

 

 

0,3 (+)

 

1014040

Nerka

 

 

0,01 (*1)

 

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

 

 

0,01 (*1)

 

1014990

Pozostałe

 

 

0,01 (*1)

 

1015000

e)

koniowatych

 (*2)

 

 

 

1015010

Mięśnie

 (*2)

 

0,01 (*1)

 

1015020

Tkanka tłuszczowa

 (*2)

 

0,01 (*1)

 

1015030

Wątroba

 (*2)

 

0,3 (+)

 

1015040

Nerka

 (*2)

 

0,01 (*1)

 

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

 (*2)

 

0,01 (*1)

 

1015990

Pozostałe

 (*2)

 

0,01 (*1)

 

1016000

f)

drobiu

 

 

 

 

1016010

Mięśnie

 

 

0,01 (*1)

 

1016020

Tkanka tłuszczowa

 

 

0,01 (*1)

 

1016030

Wątroba

 

 

0,03

 

1016040

Nerka

 

 

0,03

 

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

 

 

0,03

 

1016990

Pozostałe

 

 

0,01 (*1)

 

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

 (*2)

 

 

 

1017010

Mięśnie

 (*2)

 

0,01 (*1)

 

1017020

Tkanka tłuszczowa

 (*2)

 

0,01 (*1)

 

1017030

Wątroba

 (*2)

 

0,3 (+)

 

1017040

Nerka

 (*2)

 

0,01 (*1)

 

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

 (*2)

 

0,01 (*1)

 

1017990

Pozostałe

 (*2)

 

0,01 (*1)

 

1020000

Mleko

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1020010

Bydło

 

 

 

 

1020020

Owce

 

 

 

 

1020030

Kozy

 

 

 

 

1020040

Konie

 

 

 

 

1020990

Pozostałe

 

 

 

 

1030000

Jaja ptasie

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1030010

Kury

 

 

 

 

1030020

Kaczki

 (*2)

 

 

 

1030030

Gęsi

 (*2)

 

 

 

1030040

Przepiórki

 (*2)

 

 

 

1030990

Pozostałe

 (*2)

 

 

 

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele

 (*2)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

1050000

Płazy i gady

 (*2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

 (*2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

 (*2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

2)

w załączniku III wprowadza się następujące zmiany:

a)

w części A kolumny dotyczące ametoktradyny, cyprokonazolu i difenokonazolu otrzymują brzmienie:

„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (2)

Ametoktradyna (R)

Cyprokonazol (F)

Difenokonazol

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

 

 

 

0110000

Owoce cytrusowe

0,01 (*3)

0,05 (*3)

0,6

0110010

Grejpfruty

 

 

 

0110020

Pomarańcze

 

 

 

0110030

Cytryny

 

 

 

0110040

Limy/limonki

 

 

 

0110050

Mandarynki

 

 

 

0110990

Pozostałe

 

 

 

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0,01 (*3)

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0120010

Migdały

 

 

 

0120020

Orzechy brazylijskie

 

 

 

0120030

Orzechy nerkowca

 

 

 

0120040

Kasztany jadalne

 

 

 

0120050

Orzechy kokosowe

 

 

 

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

 

 

 

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

 

 

 

0120080

Orzechy pekan

 

 

 

0120090

Orzeszki piniowe

 

 

 

0120100

Orzeszki pistacjowe

 

 

 

0120110

Orzechy włoskie

 

 

 

0120990

Pozostałe

 

 

 

0130000

Owoce ziarnkowe

0,01 (*3)

0,1

0,8

0130010

Jabłka

 

 

 

0130020

Gruszki

 

 

 

0130030

Pigwy

 

 

 

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

 

 

 

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

 

 

 

0130990

Pozostałe

 

 

 

0140000

Owoce pestkowe

0,01 (*3)

 

 

0140010

Morele

 

0,1

0,7

0140020

Czereśnie

 

0,1

0,3

0140030

Brzoskwinie

 

0,1

0,5

0140040

Śliwki

 

0,05 (*3)

0,5

0140990

Pozostałe

 

0,05 (*3)

0,1

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

 

 

 

0151000

a)

winogrona

6

0,2

3

0151010

Winogrona stołowe

 

 

 

0151020

Winogrona do produkcji wina

 

 

 

0152000

b)

truskawki

0,01 (*3)

0,05 (*3)

0,5

0153000

c)

owoce leśne

0,01 (*3)

0,05 (*3)

 

0153010

Jeżyny

 

 

1,5

0153020

Jeżyny popielice

 

 

0,1

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

 

 

1,5

0153990

Pozostałe

 

 

0,1

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

0,01 (*3)

0,05 (*3)

 

0154010

Borówki amerykańskie

 

 

0,1

0154020

Żurawiny

 

 

0,1

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

 

 

0,2

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

 

 

0,1

0154050

Róża dzika

 

 

0,1

0154060

Morwy (czarne i białe)

 

 

0,1

0154070

Głóg włoski

 

 

0,8

0154080

Bez czarny

 

 

0,1

0154990

Pozostałe

 

 

0,1

0160000

Owoce różne z

0,01 (*3)

0,05 (*3)

 

0161000

a)

jadalną skórką

 

 

 

0161010

Daktyle

 

 

0,1

0161020

Figi

 

 

0,1

0161030

Oliwki stołowe

 

 

2

0161040

Kumkwat

 

 

0,6

0161050

Karambola

 

 

0,1

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

 

 

0,8

0161070

Czapetka kuminowa

 

 

0,1

0161990

Pozostałe

 

 

0,1

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

 

 

0,1

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

 

 

 

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

 

 

 

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

 

 

 

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

 

 

 

0162050

Caimito

 

 

 

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

 

 

 

0162990

Pozostałe

 

 

 

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

 

 

 

0163010

Awokado

 

 

0,6

0163020

Banany

 

 

0,1

0163030

Mango

 

 

0,1

0163040

Papaja

 

 

0,2

0163050

Granaty/Jabłka granatu

 

 

0,1

0163060

Czerymoja

 

 

0,1

0163070

Gujawa/Gruszla

 

 

0,1

0163080

Ananasy

 

 

0,1

0163090

Owoce chlebowca

 

 

0,1

0163100

Owoce duriana właściwego

 

 

0,1

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

 

 

0,1

0163990

Pozostałe

 

 

0,1

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

 

 

 

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

 

0,05 (*3)

 

0211000

a)

ziemniaki

0,05

 

0,1

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,05

 

0,1

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

 

 

 

0212020

Kartofel słodki/Batat

 

 

 

0212030

Pochrzyn

 

 

 

0212040

Maranta trzcinowata

 

 

 

0212990

Pozostałe

 

 

 

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0,01 (*3)

 

 

0213010

Buraki

 

 

0,4

0213020

Marchew

 

 

0,4

0213030

Seler zwyczajny

 

 

2

0213040

Chrzan pospolity

 

 

0,4

0213050

Słonecznik bulwiasty

 

 

0,4

0213060

Pasternak

 

 

0,4

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

 

 

0,4

0213080

Rzodkiew

 

 

0,4

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

 

 

0,4

0213100

Brukiew/Karpiel

 

 

0,4

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

 

 

0,4

0213990

Pozostałe

 

 

0,4

0220000

Warzywa cebulowe

 

0,05 (*3)

 

0220010

Czosnek

1,5

 

0,5

0220020

Cebula

1,5

 

0,5

0220030

Szalotka

1,5

 

0,5

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

5

 

9

0220990

Pozostałe

0,01 (*3)

 

0,5

0230000

Warzywa owocowe

 

0,05 (*3)

 

0231000

a)

rośliny psiankowate

 

 

 

0231010

Pomidory

2

 

2

0231020

Papryka roczna

2

 

0,8

0231030

Oberżyny/Bakłażany

1,5

 

0,6

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

1,5

 

0,05 (*3)

0231990

Pozostałe

1,5

 

0,05 (*3)

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

 

 

0,3

0232010

Ogórki

2

 

 

0232020

Korniszony

3

 

 

0232030

Cukinie

3

 

 

0232990

Pozostałe

3

 

 

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

3

 

0,2

0233010

Melony

 

 

 

0233020

Dynie olbrzymie

 

 

 

0233030

Arbuzy

 

 

 

0233990

Pozostałe

 

 

 

0234000

d)

kukurydza cukrowa

0,01 (*3)

 

0,05 (*3)

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0,01 (*3)

 

0,05 (*3)

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

 

0,05 (*3)

 

0241000

a)

kapustne kwitnące

 

 

 

0241010

Brokuły

6

 

1

0241020

Kalafiory

0,01 (*3)

 

0,2

0241990

Pozostałe

0,01 (*3)

 

0,05 (*3)

0242000

b)

kapustne głowiaste

 

 

0,3

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

0,01 (*3)

 

 

0242020

Kapusta głowiasta

15

 

 

0242990

Pozostałe

0,01 (*3)

 

 

0243000

c)

kapustne liściowe

 

 

2

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

60

 

 

0243020

Jarmuż

0,01 (*3)

 

 

0243990

Pozostałe

0,01 (*3)

 

 

0244000

d)

kalarepa

0,01 (*3)

 

0,05 (*3)

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

 

 

 

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

 

 

 

0251010

Roszpunka warzywna

50

5

7

0251020

Sałaty

40

0,05 (*3)

4

0251030

Endywia o liściach szerokich

40

0,05 (*3)

0,8

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

40

0,05 (*3)

4

0251050

Gorczycznik wiosenny

40

0,05 (*3)

4

0251060

Rokietta siewna/rukola

40

0,05 (*3)

2

0251070

Gorczyca sarepska

40

0,05 (*3)

4

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

40

0,05 (*3)

4

0251990

Pozostałe

0,01 (*3)

0,05 (*3)

4

0252000

b)

szpinak i podobne liście

60

0,05 (*3)

 

0252010

Szpinak

 

 

2

0252020

Portulaka pospolita

 

 

2

0252030

Boćwina

 

 

4

0252990

Pozostałe

 

 

0,05 (*3)

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

0,01 (*3)

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0254000

d)

rukiew wodna

0,01 (*3)

0,05 (*3)

0,5

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0,01 (*3)

0,05 (*3)

0,08

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

20

0,05 (*3)

 

0256010

Trybula

 

 

10

0256020

Szczypiorek

 

 

4

0256030

Liście selera

 

 

10

0256040

Pietruszka – nać

 

 

10

0256050

Szałwia lekarska

 

 

4

0256060

Rozmaryn lekarski

 

 

4

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

 

 

4

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

 

 

10

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

 

 

4

0256100

Estragon

 

 

4

0256990

Pozostałe

 

 

4

0260000

Warzywa strączkowe

0,01 (*3)

0,05 (*3)

 

0260010

Fasola (w strąkach)

 

 

1

0260020

Fasola (bez strąków)

 

 

1

0260030

Groch (w strąkach)

 

 

1

0260040

Groch (bez strąków)

 

 

1

0260050

Soczewica

 

 

0,05 (*3)

0260990

Pozostałe

 

 

0,05 (*3)

0270000

Warzywa łodygowe

 

 

 

0270010

Szparagi

0,01 (*3)

0,1

0,05 (*3)

0270020

Karczochy hiszpańskie

0,01 (*3)

0,05 (*3)

7

0270030

Seler

20

0,2

7

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

20

0,05 (*3)

5

0270050

Karczochy zwyczajne

0,01 (*3)

0,1

1

0270060

Pory

5

0,05 (*3)

0,6

0270070

Rabarbar

0,01 (*3)

0,05 (*3)

0,5

0270080

Pędy bambusa

0,01 (*3)

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0270090

Rdzenie palmowe

0,01 (*3)

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0270990

Pozostałe

0,01 (*3)

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,01 (*3)

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0280010

Grzyby uprawne

 

 

 

0280020

Grzyby dzikie

 

 

 

0280990

Mchy i porosty

 

 

 

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,01 (*3)

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0,01 (*3)

0,08

 

0300010

Fasola

 

 

0,06

0300020

Soczewica

 

 

0,06

0300030

Groch

 

 

0,1

0300040

Łubin biały

 

 

0,06

0300990

Pozostałe

 

 

0,06

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0,01 (*3)

 

 

0401000

Nasiona oleiste

 

 

 

0401010

Siemię lniane

 

0,05 (*3)

0,2

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

 

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0401030

Nasiona maku

 

0,4

0,05 (*3)

0401040

Ziarna sezamu

 

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0401050

Ziarna słonecznika

 

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0401060

Ziarna rzepaku

 

0,4

0,5

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

 

0,07

0,1

0401080

Nasiona gorczycy

 

0,4

0,2

0401090

Nasiona bawełny

 

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0401100

Nasiona dyni

 

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

 

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

 

0,4

0,05 (*3)

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

 

0,4

0,05 (*3)

0401140

Nasiona konopi siewnych

 

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0401150

Rącznik pospolity

 

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0401990

Pozostałe

 

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0402000

Owoce oleiste

 

0,05 (*3)

 

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

 

 

2

0402020

Nasiona palm olejowych

 

 

0,05 (*3)

0402030

Owoce palm olejowych

 

 

0,05 (*3)

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

 

 

0,05 (*3)

0402990

Pozostałe

 

 

0,05 (*3)

0500000

ZBOŻA

0,01 (*3)

 

 

0500010

Jęczmień

 

0,2

0,3

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

 

0,1

0,05 (*3)

0500030

Kukurydza

 

0,1

0,05 (*3)

0500040

Proso zwyczajne

 

0,1

0,05 (*3)

0500050

Owies zwyczajny

 

0,2

0,05 (*3)

0500060

Ryż siewny

 

0,1

3

0500070

Żyto zwyczajne

 

0,1

0,1

0500080

Sorgo japońskie

 

0,1

0,05 (*3)

0500090

Pszenica zwyczajna

 

0,1

0,1

0500990

Pozostałe

 

0,1

0,05 (*3)

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

0,01 (*3)

 

 

0610000

Herbaty

 

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0620000

Ziarna kawy

 

0,1

0,05 (*3)

0630000

Napary ziołowe z

 

0,05 (*3)

20

0631000

a)

kwiatów

 

 

 

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

 

 

 

0631020

Ketmia szczawiowa

 

 

 

0631030

Róża

 

 

 

0631040

Jaśmin

 

 

 

0631050

Lipa

 

 

 

0631990

Pozostałe

 

 

 

0632000

b)

liści i ziół

 

 

 

0632010

Truskawka

 

 

 

0632020

Aspalat prosty

 

 

 

0632030

Ostrokrzew paragwajski

 

 

 

0632990

Pozostałe

 

 

 

0633000

c)

korzeni

 

 

 

0633010

Kozłek lekarski

 

 

 

0633020

Żeń-szeń

 

 

 

0633990

Pozostałe

 

 

 

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

 

 

 

0640000

Ziarna kakaowe

 

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

 

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0700000

CHMIEL

100

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0800000

PRZYPRAWY

 

 

 

0810000

Przyprawy nasienne

0,01 (*3)

0,05 (*3)

0,3

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

 

 

 

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

 

 

 

0810030

Seler

 

 

 

0810040

Kolendra siewna

 

 

 

0810050

Kmin rzymski

 

 

 

0810060

Koper ogrodowy

 

 

 

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

 

 

 

0810080

Kozieradka pospolita

 

 

 

0810090

Gałka muszkatołowa

 

 

 

0810990

Pozostałe

 

 

 

0820000

Przyprawy owocowe

0,01 (*3)

0,05 (*3)

0,3

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

 

 

 

0820020

Pieprz syczuański

 

 

 

0820030

Kminek zwyczajny

 

 

 

0820040

Kardamon malabarski

 

 

 

0820050

Jagody jałowca

 

 

 

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

 

 

 

0820070

Wanilia

 

 

 

0820080

Tamarynd

 

 

 

0820990

Pozostałe

 

 

 

0830000

Przyprawy korowe

0,01 (*3)

0,05 (*3)

0,3

0830010

Cynamon

 

 

 

0830990

Pozostałe

 

 

 

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

 

 

 

0840010

Lukrecja

0,01 (*3)

0,05 (*3)

3

0840020

Imbir

0,01 (*3)

0,05 (*3)

3

0840030

Kurkuma

0,01 (*3)

0,05 (*3)

3

0840040

Chrzan pospolity

(+)

(+)

(+)

0840990

Pozostałe

0,01 (*3)

0,05 (*3)

3

0850000

Przyprawy pączkowe

0,01 (*3)

0,05 (*3)

0,3

0850010

Goździki

 

 

 

0850020

Kapary

 

 

 

0850990

Pozostałe

 

 

 

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,01 (*3)

0,05 (*3)

0,3

0860010

Szafran

 

 

 

0860990

Pozostałe

 

 

 

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,01 (*3)

0,05 (*3)

0,3

0870010

Kwiat muszkatołowy

 

 

 

0870990

Pozostałe

 

 

 

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0,01 (*3)

 

 

0900010

Korzenie buraka cukrowego

 

0,1

0,2

0900020

Trzcina cukrowa

 

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

 

0,05 (*3)

0,6

0900990

Pozostałe

 

0,05 (*3)

0,05 (*3)

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

 

 

 

1010000

Tkanki z

0,03 (*3)

 

 

1011000

a)

świń

 

 

 

1011010

Mięśnie

 

0,05 (*3)

0,05

1011020

Tkanka tłuszczowa

 

0,05 (*3)

0,05

1011030

Wątroba

 

0,5

0,2

1011040

Nerka

 

0,5

0,2

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

 

0,5

0,2

1011990

Pozostałe

 

0,05 (*3)

0,1

1012000

b)

bydła

 

 

 

1012010

Mięśnie

 

0,05 (*3)

0,05

1012020

Tkanka tłuszczowa

 

0,05 (*3)

0,05

1012030

Wątroba

 

0,5

0,2

1012040

Nerka

 

0,5

0,2

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

 

0,5

0,2

1012990

Pozostałe

 

0,05 (*3)

0,1

1013000

c)

owiec

 

 

 

1013010

Mięśnie

 

0,05 (*3)

0,05

1013020

Tkanka tłuszczowa

 

0,05 (*3)

0,05

1013030

Wątroba

 

0,5

0,2

1013040

Nerka

 

0,5

0,2

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

 

0,5

0,2

1013990

Pozostałe

 

0,05 (*3)

0,1

1014000

d)

kóz

 

 

 

1014010

Mięśnie

 

0,05 (*3)

0,05

1014020

Tkanka tłuszczowa

 

0,05 (*3)

0,05

1014030

Wątroba

 

0,5

0,2

1014040

Nerka

 

0,5

0,2

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

 

0,5

0,2

1014990

Pozostałe

 

0,05 (*3)

0,1

1015000

e)

koniowatych

 

 

 

1015010

Mięśnie

 

0,05 (*3)

0,05

1015020

Tkanka tłuszczowa

 

0,05 (*3)

0,05

1015030

Wątroba

 

0,5

0,2

1015040

Nerka

 

0,5

0,2

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

 

0,5

0,2

1015990

Pozostałe

 

0,05 (*3)

0,1

1016000

f)

drobiu

 

0,05 (*3)

0,1

1016010

Mięśnie

 

 

 

1016020

Tkanka tłuszczowa

 

 

 

1016030

Wątroba

 

 

 

1016040

Nerka

 

 

 

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

 

 

 

1016990

Pozostałe

 

 

 

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

 

 

 

1017010

Mięśnie

 

0,05 (*3)

0,1

1017020

Tkanka tłuszczowa

 

0,05 (*3)

0,1

1017030

Wątroba

 

0,5

0,2

1017040

Nerka

 

0,5

0,2

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

 

0,5

0,2

1017990

Pozostałe

 

0,05 (*3)

0,1

1020000

Mleko

0,03 (*3)

0,05 (*3)

0,005 (*3)

1020010

Bydło

 

 

 

1020020

Owce

 

 

 

1020030

Kozy

 

 

 

1020040

Konie

 

 

 

1020990

Pozostałe

 

 

 

1030000

Jaja ptasie

0,03 (*3)

0,05 (*3)

0,05 (*3)

1030010

Kury

 

 

 

1030020

Kaczki

 

 

 

1030030

Gęsi

 

 

 

1030040

Przepiórki

 

 

 

1030990

Pozostałe

 

 

 

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele

0,05 (*3)

0,05 (*3)

0,05 (*3)

1050000

Płazy i gady

0,03 (*3)

0,05 (*3)

0,05 (*3)

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,03 (*3)

0,05 (*3)

0,05 (*3)

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,03 (*3)

0,05 (*3)

0,05 (*3)

b)

w części B kolumna dotycząca chloropiryfosu metylowego otrzymuje brzmienie:

„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (3)

Chloropiryfos metylowy (F)

(1)

(2)

(3)

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

0,5

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0,5

0154050

Róża dzika

0,05 (*4)

0154060

Morwy (czarne i białe)

0,05 (*4)

0154070

Głóg włoski

0,05 (*4)

0154080

Bez czarny

0,05 (*4)

0161050

Karambola

0,05 (*4)

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0,5

0161070

Czapetka kuminowa

0,05 (*4)

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

0,05 (*4)

0162050

Caimito

0,05 (*4)

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

0,05 (*4)

0163060

Czerymoja

0,05 (*4)

0163070

Gujawa/Gruszla

0,05 (*4)

0163090

Owoce chlebowca

0,05 (*4)

0163100

Owoce duriana właściwego

0,05 (*4)

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

0,05 (*4)

0212040

Maranta trzcinowata

0,05 (*4)

0251050

Gorczycznik wiosenny

0,05 (*4)

0251070

Gorczyca sarepska

0,05 (*4)

0252020

Portulaka pospolita

0,05 (*4)

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

0,05 (*4)

0256050

Szałwia lekarska

0,05 (*4)

0256060

Rozmaryn lekarski

0,05 (*4)

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0,05 (*4)

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0,05 (*4)

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0,05 (*4)

0256100

Estragon

0,05 (*4)

0270080

Pędy bambusa

0,05 (*4)

0270090

Rdzenie palmowe

0,05 (*4)

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

 

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0,05 (*4)

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

0,05 (*4)

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

0,05 (*4)

0401150

Rącznik pospolity

0,05 (*4)

0402020

Nasiona palm olejowych

0,05 (*4)

0402030

Owoce palm olejowych

0,05 (*4)

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0,05 (*4)

0620000

Ziarna kawy

0,1 (*4)

0630000

Napary ziołowe z

 

0631000

a)

kwiatów

 

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0,2

0631020

Ketmia szczawiowa

0,1 (*4)

0631030

Róża

0,1 (*4)

0631040

Jaśmin

0,1 (*4)

0631050

Lipa

0,1 (*4)

0631990

Pozostałe

0,1 (*4)

0632000

b)

liści i ziół

0,1 (*4)

0632010

Truskawka

0,1 (*4)

0632020

Aspalat prosty

0,1 (*4)

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0,1 (*4)

0632990

Pozostałe

0,1 (*4)

0633000

c)

korzeni

0,1 (*4)

0633010

Kozłek lekarski

0,1 (*4)

0633020

Żeń-szeń

0,1 (*4)

0633990

Pozostałe

0,1 (*4)

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

0,1 (*4)

0640000

Ziarna kakaowe

0,1 (*4)

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0,1 (*4)

0800000

PRZYPRAWY

 

0810000

Przyprawy nasienne

1

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

1

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

1

0810030

Seler

1

0810040

Kolendra siewna

1

0810050

Kmin rzymski

1

0810060

Koper ogrodowy

1

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

1

0810080

Kozieradka pospolita

1

0810090

Gałka muszkatołowa

1

0810990

Pozostałe

1

0820000

Przyprawy owocowe

0,3

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

0,3

0820020

Pieprz syczuański

0,3

0820030

Kminek zwyczajny

0,3

0820040

Kardamon malabarski

0,3

0820050

Jagody jałowca

0,3

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0,3

0820070

Wanilia

0,3

0820080

Tamarynd

0,3

0820990

Pozostałe

0,3

0830000

Przyprawy korowe

0,1 (*4)

0830010

Cynamon

0,1 (*4)

0830990

Pozostałe

0,1 (*4)

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

 

0840010

Lukrecja

5

0840020

Imbir

5

0840030

Kurkuma

5

0840040

Chrzan pospolity

(+)

0840990

Pozostałe

5

0850000

Przyprawy pączkowe

0,1 (*4)

0850010

Goździki

0,1 (*4)

0850020

Kapary

0,1 (*4)

0850990

Pozostałe

0,1 (*4)

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,1 (*4)

0860010

Szafran

0,1 (*4)

0860990

Pozostałe

0,1 (*4)

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,1 (*4)

0870010

Kwiat muszkatołowy

0,1 (*4)

0870990

Pozostałe

0,1 (*4)

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0,05 (*4)

0900010

Korzenie buraka cukrowego

0,05 (*4)

0900020

Trzcina cukrowa

0,05 (*4)

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

0,05 (*4)

0900990

Pozostałe

0,05 (*4)

1015000

e)

koniowatych

0,05 (*4)

1015010

Mięśnie

0,05 (*4)

1015020

Tkanka tłuszczowa

0,05 (*4)

1015030

Wątroba

0,05 (*4)

1015040

Nerka

0,05 (*4)

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,05 (*4)

1015990

Pozostałe

0,05 (*4)

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

0,05 (*4)

1017010

Mięśnie

0,05 (*4)

1017020

Tkanka tłuszczowa

0,05 (*4)

1017030

Wątroba

0,05 (*4)

1017040

Nerka

0,05 (*4)

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,05 (*4)

1017990

Pozostałe

0,05 (*4)

1030020

Kaczki

0,01 (*4)

1030030

Gęsi

0,01 (*4)

1030040

Przepiórki

0,01 (*4)

1030990

Pozostałe

0,01 (*4)

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele

 

1050000

Płazy i gady

 

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

 

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

 

3)

w załączniku IV dodaje się następującą pozycję, zachowując porządek alfabetyczny: „chlorek sodu”.


(*1)  Granica oznaczalności

(*2)  Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(1)  Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F)

=

Rozpuszczalny w tłuszczach

Fluazynam (F)

(+)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0130010

Jabłka

0130020

Gruszki

(+)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0151010

Winogrona stołowe

(+)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0151020

Winogrona do produkcji wina

(+)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0153000

c)

owoce leśne

0153010

Jeżyny

0153020

Jeżyny popielice

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

0300010

Fasola

(+)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0633000

c)

korzeni

0633010

Kozłek lekarski

0633020

Żeń-szeń

(+)

Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040

Chrzan pospolity

Flutriafol

(+)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0130000

Owoce ziarnkowe

0130010

Jabłka

0130020

Gruszki

0130030

Pigwy

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0130990

Pozostałe

0151020

Winogrona do produkcji wina

(+)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0213010

Buraki

0233010

Melony

0233030

Arbuzy

0500060

Ryż siewny

(+)

Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040

Chrzan pospolity

(+)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące warunków przechowywania próbek z badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1011030

Wątroba

(+)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu przeżuwaczy i warunków przechowywania próbek z badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1012030

Wątroba

1013030

Wątroba

1014030

Wątroba

(+)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące warunków przechowywania próbek z badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1015030

Wątroba

(+)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu przeżuwaczy i warunków przechowywania próbek z badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1017030

Wątroba

Proheksadion (proheksadion (kwas) i jego sole wyrażone jako proheksadion wapnia)

(+)

Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040

Chrzan pospolity”

(*3)  Granica oznaczalności

(2)  Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F)

=

Rozpuszczalny w tłuszczach

Ametoktradyna (R)

(R)

=

Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Ametoktradyna – kod 1000000 oprócz 1040000: ametoktradyna, metabolit kwasu 4-(7-amino-5-etylo [1,2,4]triazolo, [1,5-a]pirymidyn-6-ylo) masłowego (M650F01) oraz metabolit kwasu 6-(7-amino-5-etylo [1,2,4]triazolo [1,5-a]pirymidyn-6-ylo) heksanowego (M650F06), wyrażone jako ametoktradyna

(+)

Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040

Chrzan pospolity

Cyprokonazol (F)

(+)

Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040

Chrzan pospolity

Difenokonazol

(+)

Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040

Chrzan pospolity”

(*4)  Granica oznaczalności

(3)  Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F)

=

Rozpuszczalny w tłuszczach

Chloropiryfos metylowy (F)

(+)

Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040

Chrzan pospolity”


Top