tu jesteś > Przepisy kulinarne > Przetwory zbożowe > Płatki zbożowe > Przystawki do kawki
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Przystawki do kawki
Czas przyrządzania: 35 min
Liczba porcji: dowolna


Składniki:
  •  50 g płatków owsianych błyskawicznych
  •  150 g cukru
  •  2 jajka
  •  cukier waniliowy
  •  2 łyżki kakao
  •  1 łyżka miodu
  •  125 g masła
  •  pół łyżeczki proszku do pieczenia
  •  olejek rumowy (10 kropel)
  •  rodzynki, migdały, orzechy lub inne bakalie do wyboru

 Płatki owsiane rumienimy lekko na suchej patelni. Gdy zaczną wydzielać zapach, odstawiamy z ognia i studzimy. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy cukier waniliowy oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Płatki wsypujemy do miski, zalewamy rozpuszczonymi składnikami, dodajemy proszek do pieczenia. Następnie roztrzepujemy widelcem jajka i wlewamy do miski. Wrzucamy bakalie. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na pół godziny do lodówki. Z ciasta formujemy małe kulki, układamy je na blasze, lekko spłaszczamy łyżeczką. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Nie ma lepszego przysmaku do kawy!

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij