EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R0073

Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/73 z dnia 16 stycznia 2018 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości związków rtęci w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Tekst mający znaczenie dla EOG. )

C/2018/0089

OJ L 13, 18.1.2018, p. 8–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/73/oj

18.1.2018   

PL

Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej

L 13/8


ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/73

z dnia 16 stycznia 2018 r.

zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości związków rtęci w określonych produktach oraz na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 16 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) związków rtęci określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 i w części B załącznika III do tego rozporządzenia.

(2)

W dyrektywie Rady 79/117/EWG ustanowiono zakaz wprowadzania do obrotu i stosowania środków ochrony roślin zawierających związki rtęci. Wszystkie zezwolenia na środki ochrony roślin zawierające związki rtęci zostały cofnięte i w konsekwencji wszystkie NDP zostały ustalone na poziomie odpowiedniej granicy oznaczalności.

(3)

Komisja otrzymała od podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze oraz od państw członkowskich informacje wskazujące na obecność związków rtęci w szeregu produktów, prowadzącą do występowania pozostałości na poziomie wyższym niż granica oznaczalności określona w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005.

(4)

Najnowsze dane pochodzące z monitorowania potwierdzają, że pozostałości związków rtęci występują w kilku produktach na poziomach wyższych niż granica oznaczalności. Uwzględniając 95. percentyl wszystkich wyników pobierania próbek, zgłoszono następujące przypadki występowania pozostałości: orzechy z drzew orzechowych: 0,02 mg/kg; świeże zioła: 0,03 mg/kg; grzyby uprawne: 0,05 mg/kg; grzyby dzikie: 0,50 mg/kg, z wyjątkiem borowików szlachetnych: 0,90 mg/kg; nasiona oleiste: 0,02 mg/kg; herbaty, ziarna kawy, napary ziołowe i ziarna kakaowe: 0,02 mg/kg; przyprawy: 0,02 mg/kg, z wyjątkiem imbiru, gałki muszkatołowej, kwiatu muszkatołowego i kurkumy: 0,05 mg/kg; mięso: 0,01 mg/kg, z wyjątkiem mięsa zwierząt łownych: 0,015 mg/kg oraz mięsa z kaczek (hodowlanych i dzikich): 0,04 mg/kg; tłuszcz zwierzęcy: 0,01 mg/kg; podroby jadalne: 0,02 mg/kg, z wyjątkiem podrobów ze zwierząt łownych: 0,025 mg/kg oraz podrobów z dzika: 0,10 mg/kg; mleko: 0,01 mg/kg; oraz miód: 0,01 mg/kg.

(5)

Jako że w Unii już ponad trzydzieści lat temu rozpoczęto stopniowe wycofywanie pestycydów zawierających rtęć, można uznać, że rtęć jest obecna w żywności z powodu zanieczyszczenia środowiska. Należy zatem zastąpić wartości wzorcowe wartościami wymienionymi w motywie 4, tak aby odzwierciedlić w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 fakt, że rtęć pochodzi ze środowiska naturalnego. Umożliwi to właściwym organom krajowym podjęcie odpowiednich działań egzekucyjnych na podstawie rzeczywistych wartości NDP.

(6)

Panel ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym (panel CONTAM) Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) przyjął opinię dotyczącą obecności rtęci i metylortęci w żywności (2).

(7)

Ze względu na to, że w produktach wymienionych w motywie 4 związki rtęci występują na niskim poziomie oraz biorąc pod uwagę dostępne dane dotyczące spożycia w Unii, ogólny wkład w narażenie z dietą jest uznawany za niski i nie stwarza zagrożenia dla zdrowia konsumentów. NDP w odniesieniu do tych produktów powinny zostać ustalone jako tymczasowe w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Wspomniane NDP zostaną poddane przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu 10 lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(8)

Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania granic oznaczalności. Laboratoria te stwierdziły, że należy utrzymać obecne granice oznaczalności.

(9)

Na podstawie opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10)

Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(11)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(12)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 16 stycznia 2018 r.

W imieniu Komisji

Jean-Claude JUNCKER

Przewodniczący


(1)  Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2)  Panel EFSA ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym (CONTAM); Scientific Opinion on the risk for public health related to the presence of mercury and methylmercury in food (Opinia naukowa dotycząca ryzyka dla zdrowia publicznego związanego z obecnością rtęci i metylortęci w żywności). Dziennik EFSA 2012: 10(12):2985. [241 s.].


ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w załączniku II skreśla się kolumnę dotyczącą związków rtęci;

2)

w załączniku III wprowadza się następujące zmiany:

a)

w części A dodaje się kolumnę dotyczącą związków rtęci:

„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1)

Związki rtęci (suma związków rtęci wyrażona jako rtęć)

(1)

(2)

(3)

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

 

0110000

Owoce cytrusowe

0,01 (*1)

0110010

Grejpfruty

 

0110020

Pomarańcze

 

0110030

Cytryny

 

0110040

Limy/limonki

 

0110050

Mandarynki

 

0110990

Pozostałe

 

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0,02 (+)

0120010

Migdały

 

0120020

Orzechy brazylijskie

 

0120030

Orzechy nerkowca

 

0120040

Kasztany jadalne

 

0120050

Orzechy kokosowe

 

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

 

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

 

0120080

Orzechy pekan

 

0120090

Orzeszki piniowe

 

0120100

Orzeszki pistacjowe

 

0120110

Orzechy włoskie

 

0120990

Pozostałe

 

0130000

Owoce ziarnkowe

0,01 (*1)

0130010

Jabłka

 

0130020

Gruszki

 

0130030

Pigwy

 

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

 

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

 

0130990

Pozostałe

 

0140000

Owoce pestkowe

0,01 (*1)

0140010

Morele

 

0140020

Czereśnie

 

0140030

Brzoskwinie

 

0140040

Śliwki

 

0140990

Pozostałe

 

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

0,01 (*1)

0151000

a)

winogrona

 

0151010

Winogrona stołowe

 

0151020

Winogrona do produkcji wina

 

0152000

b)

truskawki

 

0153000

c)

owoce leśne

 

0153010

Jeżyny

 

0153020

Jeżyny popielice

 

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

 

0153990

Pozostałe

 

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

 

0154010

Borówki amerykańskie

 

0154020

Żurawiny

 

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

 

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

 

0154050

Róża dzika

 

0154060

Morwy (czarne i białe)

 

0154070

Głóg włoski

 

0154080

Bez czarny

 

0154990

Pozostałe

 

0160000

Owoce różne z

0,01 (*1)

0161000

a)

jadalną skórką

 

0161010

Daktyle

 

0161020

Figi

 

0161030

Oliwki stołowe

 

0161040

Kumkwat

 

0161050

Karambola

 

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

 

0161070

Czapetka kuminowa

 

0161990

Pozostałe

 

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

 

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

 

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

 

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

 

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

 

0162050

Caimito

 

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

 

0162990

Pozostałe

 

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

 

0163010

Awokado

 

0163020

Banany

 

0163030

Mango

 

0163040

Papaja

 

0163050

Granaty/Jabłka granatu

 

0163060

Czerymoja

 

0163070

Gujawa/Gruszla

 

0163080

Ananasy

 

0163090

Owoce chlebowca

 

0163100

Owoce duriana właściwego

 

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

 

0163990

Pozostałe

 

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

 

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,01 (*1)

0211000

a)

ziemniaki

 

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

 

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

 

0212020

Kartofel słodki/Batat

 

0212030

Pochrzyn

 

0212040

Maranta trzcinowata

 

0212990

Pozostałe

 

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

 

0213010

Buraki

 

0213020

Marchew

 

0213030

Seler zwyczajny

 

0213040

Chrzan pospolity

 

0213050

Słonecznik bulwiasty

 

0213060

Pasternak

 

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

 

0213080

Rzodkiew

 

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

 

0213100

Brukiew/Karpiel

 

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

 

0213990

Pozostałe

 

0220000

Warzywa cebulowe

0,01 (*1)

0220010

Czosnek

 

0220020

Cebula

 

0220030

Szalotka

 

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

 

0220990

Pozostałe

 

0230000

Warzywa owocowe

0,01 (*1)

0231000

a)

rośliny psiankowate

 

0231010

Pomidory

 

0231020

Papryka roczna

 

0231030

Oberżyny/Bakłażany

 

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

 

0231990

Pozostałe

 

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

 

0232010

Ogórki

 

0232020

Korniszony

 

0232030

Cukinie

 

0232990

Pozostałe

 

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

 

0233010

Melony

 

0233020

Dynie olbrzymie

 

0233030

Arbuzy

 

0233990

Pozostałe

 

0234000

d)

kukurydza cukrowa

 

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

 

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0,01 (*1)

0241000

a)

kapustne kwitnące

 

0241010

Brokuły

 

0241020

Kalafiory

 

0241990

Pozostałe

 

0242000

b)

kapustne głowiaste

 

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

 

0242020

Kapusta głowiasta

 

0242990

Pozostałe

 

0243000

c)

kapustne liściowe

 

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

 

0243020

Jarmuż

 

0243990

Pozostałe

 

0244000

d)

kalarepa

 

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

 

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

0,01 (*1)

0251010

Roszpunka warzywna

 

0251020

Sałaty

 

0251030

Endywia o liściach szerokich

 

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

 

0251050

Gorczycznik wiosenny

 

0251060

Rokietta siewna/rukola

 

0251070

Gorczyca sarepska

 

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

 

0251990

Pozostałe

 

0252000

b)

szpinak i podobne liście

0,01 (*1)

0252010

Szpinak

 

0252020

Portulaka pospolita

 

0252030

Boćwina

 

0252990

Pozostałe

 

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

0,01 (*1)

0254000

d)

rukiew wodna

0,01 (*1)

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0,01 (*1)

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

0,03 (+)

0256010

Trybula

 

0256020

Szczypiorek

 

0256030

Liście selera

 

0256040

Pietruszka – nać

 

0256050

Szałwia lekarska

 

0256060

Rozmaryn lekarski

 

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

 

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

 

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

 

0256100

Estragon

 

0256990

Pozostałe

 

0260000

Warzywa strączkowe

0,01 (*1)

0260010

Fasola (w strąkach)

 

0260020

Fasola (bez strąków)

 

0260030

Groch (w strąkach)

 

0260040

Groch (bez strąków)

 

0260050

Soczewica

 

0260990

Pozostałe

 

0270000

Warzywa łodygowe

0,01 (*1)

0270010

Szparagi

 

0270020

Karczochy hiszpańskie

 

0270030

Seler

 

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

 

0270050

Karczochy zwyczajne

 

0270060

Pory

 

0270070

Rabarbar

 

0270080

Pędy bambusa

 

0270090

Rdzenie palmowe

 

0270990

Pozostałe

 

0280000

Grzyby, mchy i porosty

 

0280010

Grzyby uprawne

0,05 (+)

0280020

Grzyby dzikie

0,5 (+)

0280990

Mchy i porosty

0,01 (*1)

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,01 (*1)

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0,01 (*1)

0300010

Fasola

 

0300020

Soczewica

 

0300030

Groch

 

0300040

Łubin biały

 

0300990

Pozostałe

 

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

 

0401000

Nasiona oleiste

0,02 (+)

0401010

Siemię lniane

 

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

 

0401030

Nasiona maku

 

0401040

Ziarna sezamu

 

0401050

Ziarna słonecznika

 

0401060

Ziarna rzepaku

 

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

 

0401080

Nasiona gorczycy

 

0401090

Nasiona bawełny

 

0401100

Nasiona dyni

 

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

 

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

 

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

 

0401140

Nasiona konopi siewnych

 

0401150

Rącznik pospolity

 

0401990

Pozostałe

 

0402000

Owoce oleiste

 

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0,01 (*1)

0402020

Nasiona palm olejowych

0,02 (*1)

0402030

Owoce palm olejowych

0,02 (*1)

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0,02 (*1)

0402990

Pozostałe

0,02 (*1)

0500000

ZBOŻA

0,01 (*1)

0500010

Jęczmień

 

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

 

0500030

Kukurydza

 

0500040

Proso zwyczajne

 

0500050

Owies zwyczajny

 

0500060

Ryż siewny

 

0500070

Żyto zwyczajne

 

0500080

Sorgo japońskie

 

0500090

Pszenica zwyczajna

 

0500990

Pozostałe

 

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

 

0610000

Herbaty

0,02 (+)

0620000

Ziarna kawy

0,02 (+)

0630000

Napary ziołowe z

0,02 (+)

0631000

a)

kwiatów

 

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

 

0631020

Ketmia szczawiowa

 

0631030

Róża

 

0631040

Jaśmin

 

0631050

Lipa

 

0631990

Pozostałe

 

0632000

b)

liści i ziół

 

0632010

Truskawka

 

0632020

Aspalat prosty

 

0632030

Ostrokrzew paragwajski

 

0632990

Pozostałe

 

0633000

c)

korzeni

 

0633010

Kozłek lekarski

 

0633020

Żeń-szeń

 

0633990

Pozostałe

 

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

 

0640000

Ziarna kakaowe

0,02 (+)

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0,02 (*1)

0700000

CHMIEL

0,02 (*1)

0800000

PRZYPRAWY

(+)

0810000

Przyprawy nasienne

 

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0,02

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

0,02

0810030

Seler

0,02

0810040

Kolendra siewna

0,02

0810050

Kmin rzymski

0,02

0810060

Koper ogrodowy

0,02

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

0,02

0810080

Kozieradka pospolita

0,02

0810090

Gałka muszkatołowa

0,05

0810990

Pozostałe

0,02

0820000

Przyprawy owocowe

0,02

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

 

0820020

Pieprz syczuański

 

0820030

Kminek zwyczajny

 

0820040

Kardamon malabarski

 

0820050

Jagody jałowca

 

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

 

0820070

Wanilia

 

0820080

Tamarynd

 

0820990

Pozostałe

 

0830000

Przyprawy korowe

0,02

0830010

Cynamon

 

0830990

Pozostałe

 

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

 

0840010

Lukrecja

0,02

0840020

Imbir

0,05

0840030

Kurkuma

0,05

0840040

Chrzan pospolity

 

0840990

Pozostałe

0,02

0850000

Przyprawy pączkowe

0,02

0850010

Goździki

 

0850020

Kapary

 

0850990

Pozostałe

 

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,02

0860010

Szafran

 

0860990

Pozostałe

 

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

 

0870010

Kwiat muszkatołowy

0,05

0870990

Pozostałe

0,02

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0,01 (*1)

0900010

Korzenie buraka cukrowego

 

0900020

Trzcina cukrowa

 

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

 

0900990

Pozostałe

 

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

 

1010000

Tkanki z

 

1011000

a)

świń

(+)

1011010

Mięśnie

0,01

1011020

Tkanka tłuszczowa

0,01

1011030

Wątroba

0,02

1011040

Nerka

0,02

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,02

1011990

Pozostałe

0,01  (*1)

1012000

b)

bydła

(+)

1012010

Mięśnie

0,01

1012020

Tkanka tłuszczowa

0,01

1012030

Wątroba

0,02

1012040

Nerka

0,02

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,02

1012990

Pozostałe

0,01  (*1)

1013000

c)

owiec

(+)

1013010

Mięśnie

0,01

1013020

Tkanka tłuszczowa

0,01

1013030

Wątroba

0,02

1013040

Nerka

0,02

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,02

1013990

Pozostałe

0,01  (*1)

1014000

d)

kóz

(+)

1014010

Mięśnie

0,01

1014020

Tkanka tłuszczowa

0,01

1014030

Wątroba

0,02

1014040

Nerka

0,02

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,02

1014990

Pozostałe

0,01  (*1)

1015000

e)

koniowatych

(+)

1015010

Mięśnie

0,01

1015020

Tkanka tłuszczowa

0,01

1015030

Wątroba

0,02

1015040

Nerka

0,02

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,02

1015990

Pozostałe

0,01  (*1)

1016000

f)

drobiu

 

1016010

Mięśnie

0,01 (+)

1016020

Tkanka tłuszczowa

0,01 (+)

1016030

Wątroba

0,02 (+)

1016040

Nerka

0,02 (+)

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,02 (+)

1016990

Pozostałe

0,01 (*1)

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

(+)

1017010

Mięśnie

0,01

1017020

Tkanka tłuszczowa

0,01

1017030

Wątroba

0,02

1017040

Nerka

0,02

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,02

1017990

Pozostałe

0,01  (*1)

1020000

Mleko

0,01 (+)

1020010

Bydło

 

1020020

Owce

 

1020030

Kozy

 

1020040

Konie

 

1020990

Pozostałe

 

1030000

Jaja ptasie

0,01 (*1)

1030010

Kury

 

1030020

Kaczki

 

1030030

Gęsi

 

1030040

Przepiórki

 

1030990

Pozostałe

 

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele

0,01 (+)

1050000

Płazy i gady

0,01  (*1)

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,01  (*1)

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,04 (+)

b)

w części B skreśla się kolumnę dotyczącą związków rtęci.


(*1)  Granica oznaczalności

(1)  Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F)

=

Rozpuszczalny w tłuszczach.

Związki rtęci (suma związków rtęci wyrażona jako rtęć)

(+)

Dane z monitorowania wskazują, że pozostałości występują w wyniku zanieczyszczenia środowiska. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje dostępne w ciągu 10 lat od dnia publikacji.

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

0280010

Grzyby uprawne

(+)

Następujący NDP ma zastosowanie do borowików szlachetnych: 0,9 mg/kg. Dane z monitorowania wskazują, że pozostałości występują w wyniku zanieczyszczenia środowiska. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje dostępne w ciągu 10 lat od dnia publikacji.

0280020

Grzyby dzikie

(+)

Dane z monitorowania wskazują, że pozostałości występują w wyniku zanieczyszczenia środowiska. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje dostępne w ciągu 10 lat od dnia publikacji.

0401000

Nasiona oleiste

0610000

Herbaty

0620000

Ziarna kawy

0630000

Napary ziołowe z

0640000

Ziarna kakaowe

0800000

PRZYPRAWY

(+)

Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040

Chrzan pospolity

(+)

Dane z monitorowania wskazują, że pozostałości występują w wyniku zanieczyszczenia środowiska. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje dostępne w ciągu 10 lat od dnia publikacji.

1011000

a)

Tkanki ze świń

1012000

b)

Tkanki z bydła

1013000

c)

Tkanki z owiec

1014000

d)

Tkanki z kóz

1015000

e)

Tkanki z koniowatych

(+)

Następujący NDP ma zastosowanie do mięsa z kaczek: 0,04 mg/kg. Dane z monitorowania wskazują, że pozostałości występują w wyniku zanieczyszczenia środowiska. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje dostępne w ciągu 10 lat od dnia publikacji.

1016010

Mięśnie (drób)

(+)

Dane z monitorowania wskazują, że pozostałości występują w wyniku zanieczyszczenia środowiska. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje dostępne w ciągu 10 lat od dnia publikacji.

1016020

Tkanka tłuszczowa (drób)

1016030

Wątroba (drób)

1016040

Nerka (drób)

1016050

Podroby jadalne (drób)

1017000

g)

Tkanki z pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1020000

Mleko

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele

(+)

Następujący NDP ma zastosowanie do podrobów z dzika: 0,1 mg/kg. Dane z monitorowania wskazują, że pozostałości występują w wyniku zanieczyszczenia środowiska. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje dostępne w ciągu 10 lat od dnia publikacji.

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe”


Top