tu jesteś > Główne składniki > Kofeina
Menu
 


Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
kontakt:
e-mail: biuro@pfpz.pl
tel. (022) 830 70 55
fax. (022) 830 70 56
Kofeina
Kofeina jest substancją naturalnie występującą w przyrodzie. Jest obecna w liściach, nasionach i owocach ponad 60 roślin - m.in. kawy, herbaty, kakao, orzeszków kola czy guarany.

Kofeina działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy i u wielu osób może wpływać korzystnie na nastrój i efekty pracy umysłowej, stymulując funkcje poznawcze1. Jej spożycie przyczynia się do poprawy koncentracji i wzrostu czujności.

Kofeina jest również jednym z najgruntowniej przebadanych składników żywności i jest w użyciu już od setek lat. Jej stymulujące efekty były znane już starożytnym cywilizacjom, które spożywały ją z naturalnych źródeł. Obecnie kofeina jest obecna w wielu produktach żywnościowych – m.in. w kawie, herbacie i czekoladzie.

Zawartość kofeiny w jednej puszce napoju energetyzującego o objętości 250 ml wynosi 80 mg, co odpowiada zawartości tej substancji w jednej filiżance kawy.

Podobnie jak w przypadku kawy, nie zaleca się spożywania napojów energetyzujących przez kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci.



1. Grandjean, AC. The effect of caffeinated, non-caffeinated, caloric and non-caloric beverage on hydration. Journal of the American College of Nutrition, 19:591-600, 2000. http://www.jacn.org/cgi/content/abstract/19/5/591
 
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Cybernetyki 19B, 02-677 Warszawa
tel. 22 830 70 55, fax. 22 830 70 56
www.pfpz.pl
2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

powered by WEB interface
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij