tu jesteś > Przepisy kulinarne > Przetwory zbożowe > Pieczywo i mąki > Chlebki chapatti
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Chlebki chapatti

Czas przyrządzania: 20 min (bez pieczenia)
Liczba porcji: dowolna

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej z pełnego przemiału (typ 1850 lub 2000)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku

Mąkę z solą, kurkumą i olejem zagniatamy w takiej ilości ciepłej wody, aby ciasto było gładkie, miękkie i elastyczne. Przykryte ściereczką pozostawiamy w spokoju na godzinę. Następnie dzielimy ciasto na 9 porcji i tworzymy z każdej części jeden spłaszczony placek o średnicy ok. 12 cm. Ozdabiamy go dowolnym wzorkiem, na przykład nakłuwając lekko widelczykiem, i smarujemy z obu stron oliwą z czosnkiem (możemy użyć także innych zmielonych przypraw lub ziół). Smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Jemy pulchne i gorące, zaraz po wyjęciu z naczynia. Chapati smakują doskonale ze świeżą surówką z warzyw – nic już więcej nie potrzeba!

Ciekawostka:

Najpyszniejsze chapati i chlebki naan pieką mieszkańcy Indii w specjalnym glinianym piecu w kształcie dzbana zwanym tandoor. Taki piec opalany jest węglem drzewnym, drewnem lub nawozem, a konserwowany liśćmi szpinaku. Temperatura pieczenia przekracza 480°C. Potrawy przygotowane w piecu mają niepowtarzalny smak i określa się je wspólnym mianem tandoori.

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij