Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
GDA - Wskazane Dzienne Spożycie
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Kim jesteśmy > Rada Naukowa przy PFPŻ ZP > Członkowie Rady Naukowej przy PFPŻ ZP > Prof. dr hab. Anna Gronowska-Senger

Rada Naukowa przy PFPŻ ZP
Statut PFPŻ
Zareklamuj się
Misja związku
Korzyści
Komisje
Struktura
Członkowie
Biuro zarządu
Dołącz do nas
Prof. dr hab. Anna Gronowska-Senger
Anna GRONOWSKA - SENGER
profesor dr habilitowany w dziedzinie nauki o żywieniu człowieka

Posiadane tytuły i stopnie naukowe: profesor dr habilitowany w dziedzinie nauki o żywieniu człowieka. Wszystkie stopnie i tytuły naukowe uzyskała w SGGW, z którą jest związana od ponad 50 lat

Działalność na uczelni: Współtwórca Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i wieloletni jego dziekan (15 lat) oraz prorektor SGGW w latach 1990-1993. Twórca i organizator specjalności „ocena żywienia” oraz Zakładu o tej samej nazwie, kierując nim od początku do roku 2010. Autor 550 publikacji w tym 213 oryginalnych prac naukowych, 10 skryptów, 2 podręczniki. Promotor ponad 150 prac dyplomowych 15 doktorskich 1 dr h.c. oraz 3 doktorów habilitowanych. Organizator lub współorganizator licznych konferencji naukowych krajowych i międzynarodowych. Na terenie uczelni wieloletni członek Senatu, przewodnicząca Komisji ds. Dydaktyki, Współpracy z Zagranicą, Spraw Gospodarczych i Inwestycji oraz Dyscyplinarnej dla Pracowników.

Działalność w instytucjach naukowych: Od 30 lat związana z Polską Akademią Nauk, jako sekretarz i przewodnicząca Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka, wiceprzewodnicząca Rady Towarzystw Naukowych przy Prezydium PAN, przewodnicząca Komitetu Narodowego ds. IUNS, członek Komitetu Narodowego ds. ICSU. Współzałożyciel i wieloletnia przewodnicząca Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, przewodnicząca Komitetu Monitorującego Polsko-Szwajcarskiego Projektu nt. nadwagi i otyłości, członek rady naukowej Programu POLHEALTH, wieloletni członek sekcji KBN, członek Zespołu Konsultantów przy Prezydencie RP (1998-2001), członek Zespołu Fundacji Godła „Teraz Polska”, przewodnicząca Polskiej Rady Żywności, członek Rady Naukowej Polskiej Federacji Producentów Żywności, członek SITSpoż NOT oraz licznych rad naukowych i kolegiów redakcyjnych.
 
Działalność międzynarodowa: Na arenie międzynarodowej wiceprezydent Europejskiej Akademii Nauk Żywieniowych (8lat), członek Rady Federacji Europejskich Towarzystw Żywieniowych (10lat), członek Komisji Międzynarodowej Unii Nauk Żywieniowych.

Główne zainteresowania naukowe: Zainteresowania naukowe to zagadnienia biodostępności i roli witaminy A w organizmie, interakcje między składnikami żywności, ocena sposobu żywienia i spożycia żywności wybranych grup ludności, uwarunkowania zwyczajów żywieniowych, nutrigenomika w ocenie żywienia. W tym obszarze realizator licznych prac badawczych i grantów o dużym znaczeniu praktycznym dla gospodarki żywnościowej i stanu zdrowia społeczeństwa.

Odznaczenia i nagrody: Za swoją działalność wyróżniona wielokrotnie nagrodami JM Rektora SGGW, Prezesa PAN, Ministra Nauki I Szkolnictwa Wyższego. Uhonorowana Medalem Edukacji Narodowej, Złotym Krzyżem Zasługi, Krzyżem Kawalerskim i Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski, Srebrną i Złotą Odznaka za zasługi dla SGGW, Srebrną Odznaka Honorową NOT, statuetką „Pro Polonia Opulenta”

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij