tu jesteś > Przepisy kulinarne > Przetwory zbożowe > Makarony > Złota rybka
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Złota rybka
Czas przyrządzania: ok. 15 minut
Liczba porcji: 4


Składniki:
  • 250 g makaronu kokardki
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 rybka (mała szprotka wędzona lub anchois)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryby
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka listków zielonej pietruszki
  • 4 zielone szparagi
  • kilka owoców ciemnego winogrona
  • 10 maleńkich różyczek brokułowych
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Maleńkie różyczki z brokułów, skropione sokiem z cytryny, gotujemy kilka minut na parze. Smażymy na oleju lub oliwie – nie dłużej niż 2 minuty – pokrojone na 3 części szparagi, posypane przyprawą do ryby, solą i pieprzem, pokrojoną w cieniutkie paseczki czerwoną paprykę, połówki pomidorków i owoce ciemnego winogrona. Na koniec dodajemy ugotowane różyczki. Apetyczne, gorące odsączone kokardki – w których ukryliśmy jedną złotą rybkę – rozłożone na płaskim talerzu, przystrajamy lśniącymi składnikami z patelni oraz świeżymi listkami pietruszki. I to wszystko. Proste i smaczne danie jest już gotowe. Kto znajdzie w swojej porcji złotą rybkę,  może poprosić ją o spełnienie marzenia.  Złota rybka z kokardką może więcej!
 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij