tu jesteś > Przepisy kulinarne > Przetwory zbożowe > Śniadania > Sadzone na medal
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Sadzone na medal

Czas przyrządzania: 5 min
Liczba porcji: 2

Składniki:

  • pół szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko z odrobiną soli i oliwy z oliwek 
  • 4 jajka
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie koperek lub zielona pietruszka do przybrania

Ugotowaną kaszę wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem i rozgarniamy tak, by powstały w środku dwa puste miejsca, w które wbijamy ostrożnie jajka. Posypujemy je solą oraz pieprzem i podgrzewamy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż jajka zetną się w takim stopniu, w jakim lubimy najbardziej. Jeśli zależy nam na czasie, kaszę możemy ugotować poprzedniego dnia. Po takim śniadaniu, połączonym z porcją surowych lub ugotowanych na parze warzyw, czujemy sytość przez kilka godzin!

Ciekawostka:

Kaszę gryczaną wytwarza się z gryki, która tak naprawdę należy do roślin rdestowatych i ma więcej wspólnego z rabarbarem i szczawiem niż z pszenicą czy żytem. Ziarna gryki powstają na podobnej zasadzie jak zielone pestki na truskawce.

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij