tu jesteś > Przepisy kulinarne > Przetwory zbożowe > Pieczywo i mąki > Buchty powidłaki
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Buchty powidłaki

Czas przyrządzania: 30 min (bez pieczenia)
Liczba porcji: dowolna

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 400-450 g mąki pszennej (typ 550 lub 500)
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • sól do smaku
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 300 g powideł śliwkowych lub truskawkowych
  • masło do blachy, masło i żółtko do smarowania bułek

Przyrządzamy zaczyn z drożdży roztartych z odrobiną cukru i mąki i rozcieńczonych połową ilości ciepłego mleka. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Do wyrośnętego zaczynu dodajemy rozmieszane razem masło z resztką mleka i żółtkami. Potem dodajemy wszystkie pozostałe składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i sól. Zagniatamy ciasto, które powinno rosnąć pod przykryciem przez godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200o C. Z ciasta sklejamy kwadratowe pączki z powidłami w środku i układamy je obok siebie na natłuszczonej blasze – bez odstępów, żeby mogły się  posklejać podczas pieczenia! Smarujemy stopionym masłem z żółtkiem i pieczemy ok. 20-25 minut. To jest prawdziwe niebo w gębie! Nie chce się przestać jeść.

Ciekawostka:

Powidła truskawkowe smakują wybornie. Cukier dodajemy pod koniec smażenia, czyli po około 2 dniach – a powidła smażymy aż 3 dni, codzienie po godzinie. Aby uzyskać piękny, czerwony kolor, dodajemy do powideł sok z cytryny.

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij