Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
GDA - Wskazane Dzienne Spożycie
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Kim jesteśmy > Rada Naukowa przy PFPŻ ZP > Członkowie Rady Naukowej przy PFPŻ ZP > Prof. dr hab. Maria Małecka

Rada Naukowa przy PFPŻ ZP
Statut PFPŻ
Zareklamuj się
Misja związku
Korzyści
Komisje
Struktura
Członkowie
Biuro zarządu
Dołącz do nas
Prof. dr hab. Maria Małecka

Maria MAŁECKA
profesor zwyczajny Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu

Kierownik Katedry Towaroznawstwa Żywności na Wydziale Towaroznawstwa UEP, tytuł  profesora nauk rolniczych – 2011, stopień doktora habilitowanego nauk ekonomicznych w zakresie towaroznawstwa – 1996, doktora nauk towaroznawczych – 1979.

Prof. M. Małecka prowadzi prace badawcze w zakresie jakości żywności, ze szczególnym uwzględnieniem tłuszczów i produktów tłuszczowych oraz wykorzystaniem przeciwutleniaczy do poprawy stabilności oksydacyjnej żywności. Jest autorem i współautorem kilku monografii, około 200 prac w czasopismach naukowych - krajowych i zagranicznych oraz promotorem czterech rozpraw doktorskich i około 200 prac magisterskich. Odbyła staże naukowe zagranicą, m.in. w Państwowym Instytucie Żywności w Kopenhadze i w Uniwersytecie w Trieście. Brała udział w licznych konferencjach naukowych krajowych i międzynarodowych, prezentując wyniki prac badawczych.

Prof. M. Małecka pełniła ważne funkcje organizacyjne w uczelni związane z dydaktyką - prodziekana i prorektora ds. studenckich.

Jest  ekspertem Komisji Akredytacyjnej Fundacji Promocji i Akredytacji Kierunków Ekonomicznych. 

Współpracuje w licznych towarzystwach naukowych: - Komisji Nauk Towaroznawczych O/PAN w Poznaniu,  Polskim Towarzystwie Towaroznawczym, Polskim Towarzystwie Technologów Żywności, Polskim Towarzystwie Nauk Żywieniowych, European  Federation for the  Lipid Science and Technology.

 

.

 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij