Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Sukces seminarium współorganizowanego przez PFPŻ ZP i kwartalnik FoodLex w trakcie targów POLAGRA- FOOD i POLAGRA-TECH
Ponad 80 przedsiębiorców wzięło udział w bezpłatnym seminarium dotyczącym znakowania żywności. Pełna sala uczestników, a wręcz konieczność dostawiania krzeseł, ciekawe dyskusje w trakcie i wiele pozytywnych komentarzy po seminarium, uplasowało to wydarzenie w czołówce najpopularniejszych na Polagrze... Dziękujemy!

Zostały już tylko dwa miesiące na to, by dostosować etykiety na opakowaniach do nowych wymagań Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 

Nowe przepisy wchodzące w życie z dniem 13 grudnia 2014 r. dotyczą każdego producenta, jednak dostosowanie się do nowych zasad nie jest łatwym zadaniem. Szeroki zakres zmian, stopień skomplikowania przepisów oraz ciągle trwający proces opracowywania wytycznych przez Komisję Europejską, powodują, że wielu przedsiębiorców ma duże trudności z zastosowaniem nowego prawa. Dlatego też chcąc ułatwić prace przedsiębiorcom branży spożywczej PFPŻ ZP wraz z kwartalnikiem Food -Lex w trakcie targów POLAGRA-FOOD i POLAGRA-TECH przeprowadziły bezpłatne seminarium pt. „Znakowanie opakowanych produktów spożywczych – Nowe wymagania unijne”.

 

Seminarium prowadziły Dorota Kozłowska - dyrektor PFPŻ ds. legislacji/z-ca red. naczelnego Food Lex oraz Marta Tomaszewska-Pielacha - dyrektor PFPŻ ds. żywności i żywienia, które omówiły podstawowe zagadnienia wynikające z nowego rozporządzenia oraz udzieliły wiele praktycznych rad i wskazówek.

 

Dorota Kozłowska omówiła zmiany wynikające z rozporządzenia nr 1169/2011, szczególnie w zakresie znakowania wartością odżywczą oraz podawania ogólnych informacji o produktach. Poinformowała także w jaki sposób należy wyliczyć największą powierzchnię produktów o nieregularnych kształtach, z czym przedsiębiorcy mieli do tej pory dużo problemów. Ponadto, omówiła również prace dotyczące implementacji przepisów przy sprzedaży przez internet oraz powiedziała, jakich nowych interpretacji Komisji Europejskiej możemy spodziewać się w najbliższym czasie.

 

Marta Tomaszewska-Pielacha przedstawiła Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą RWS. Wyjaśniła również oczekiwania konsumentów wobec informacji o wartości odżywczej, a także oceniła rozpoznawalność systemu wśród polskich i europejskich konsumentów.

 

Frekwencja na seminarium pozytywnie zaskoczyła przedstawicieli Międzynarodowych Targów Poznańskich, którzy obiecali zapewnić większą salę w kolejnej edycji Targów i zwrócili się z prośbą o przygotowanie dodatkowych seminariów. Wszystkich, którym nie udało się wziąć udziału w seminarium podczas Polagry, zapraszamy na rozszerzone szkolenie w Warszawie, 9 października  br. (http://www.pfpz.pl/index/?id=6ec0c5782be255c0a32bcfbda47aa0cd).



Zachęcamy także do szukania dodatkowych informacji nt znakowania w wytycznych Komisji Europejskiej oraz krajowych dot. stosowania rozporządzenia 1169/2011: http://www.pfpz.pl/index/?id=b99f4242922cd10313630b0ecccda1dc

Seminarium w trakcie targów POLAGRA
Seminarium w trakcie targów POLAGRA
Seminarium w trakcie targów POLAGRA
Seminarium w trakcie targów POLAGRA
Seminarium w trakcie targów POLAGRA
Seminarium w trakcie targów POLAGRA
 
 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij