tu jesteś > Przepisy kulinarne > Przetwory zbożowe > Pieczywo i mąki > Prosty chleb razowy
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Prosty chleb razowy
Czas przyrządzania: 20 min (bez pieczenia)
Liczba porcji: dowolna


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej razowej (typ 1850 lub 2000)
  • pół litra maślanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła

 Rozgrzewamy piekarnik do 180 oC. Wszystkie składniki chleba mieszamy, wyrabiamy dobrze ciasto. Blachę wyściełamy pergaminem i posypujemy mąką. Układamy w niej chleb i pieczemy 40 minut. Skórka powinna być wspaniale chrupka. Ten łatwy razowiec z maślanką, który uda się każdemu, smakuje wybornie ze wszystkimi pastami – rybnymi, jajecznymi, pomidorowymi, czosnkowymi, z ciecierzycy, groszku albo awokado. Polecamy!

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij