HOME BAZY DODATKÓW PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START AROMATY
AROMATY
AROMATY. Wytyczne przemysłu spożywczego UE

Niniejsze wytyczne branżowe dotyczące Rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych" mają na celu zapewnienie jednolitej interpretacji branżowej głównych kwestii mających znaczenie dla podmiotów gospodarczych przemysłu spożywczego, producentów środków aromatyzujących i innych uczestniczących podmiotów.

Wytyczne podzielono na poszczególne rozdziały i aneksy. Zawierają one oryginalny tekst z Rozporządzenia (w  ramkach), objaśnienia interpretacyjne i jednolitą interpretację branżową, jak również poglądowe przykłady uwypuklające konkretne przypadki. Niektóre stwierdzenia i opinie są rezultatem konsultacji ze przedstawicielami Komisji Europejskiej; w stosownych przypadkach dołączono uzyskaną od nich interpretację.

Rozdział 1 obejmuje krótki przegląd zakresu i definicji zawartych w Rozporządzeniu, oraz kilka poglądowych przykładów.

Rozdział 2 zawiera sumaryczny wykres na skali czasowej stosowania, natomiast same informacje i kwestie specyficzne dla krajów zawarte są w Aneksie I.

Opis handlowy środków aromatyzujących, w tym stosowanie określenia "naturalny" i jego możliwe oznaczenia są przedmiotem rozdziału 3.

Rozdział 4 omawia możliwości oznaczania środków aromatyzujących w wykazie składników produktów aromatyzowanych. Uwzględniono różnorodne przypadki i przykłady.

W rozdziale 5 omówiono substancje niepożądane wymienione w Rozporządzeniu.

Rozdziały 6 i 7 są poświęcone przekazywaniu danych oraz odpowiednio monitorowaniu spożycia i kontroli organoleptycznej.

Aneks II analizuje główne różnice między Rozporządzeniem a poprzednią Dyrektywą 88/388/WE.

Niniejsze wytyczne, opracowane przez Konfederację Przemysłu Żywności i Napojów UE (CIAA), są oparte na Wytycznych Interpretacyjnych Francuskiej Federacji Producentów Żywności (ANIA) dotyczących nowego Rozporządzenia w sprawie środków aromatyzujących, oraz na Wytycznych Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Aromatów (EFFA).

Zastrzeżenie prawne:
Niniejsze Wytyczne mają na celu zapewnienie jednolitej interpretacji branżowej głównych kwestii, jakie należy brać pod uwagę. Zawarte tu stwierdzenia i interpretacje mają odzwierciedlać ogólnoeuropejski punkt widzenia i nie powinny wpływać na interpretacje narodowe. W ostatecznym rachunku, właściwa interpretacja należy jednak do poszczególnych firm.

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2017 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij