tu jesteś > Przepisy kulinarne > Przetwory zbożowe > Pieczywo i mąki > Żytni wspaniały
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Żytni wspaniały

Czas przyrządzania: 70 min (bez pieczenia)
Liczba porcji: dowolna

Składniki:

  • 400 g mąki żytniej (typ 720)
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 czubata łyżka sproszkowanego chleba świętojańskiego
  • 300 ml letniej wody
  • 2 płaskie łyżki soli gruboziarnistej
  • 100 g namoczonych pestek słonecznika
  • 50 g płatków żytnich lub jęczmiennych

Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy trochę soli. Wlewamy oliwę i miód. Składniki na chleb miksujemy, powoli wlewając letnią wodę. Ciasto wyrabiamy przez 10 min, na koniec dodajemy słonecznik i płatki. Przykrytą misę z ciastem zanosimy w ciepłe miejsce. Gdy zwiększy dwukrotnie swą objętość (po ok. 1 godz.) wyciągamy ciasto z miski – będzie ono lepiące, dlatego podsypujemy dłonie mąką. Formę smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej ciasto. Wyrównujemy wierzch zwilżonymi dłońmi, a potem posypujemy solą lekko ją dociskając. Znowu czekamy, aż ciasto wyrośnie. Pieczemy przez pół godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 220 o C. Po wyjęciu z pieca obkrawamy boki formy i wyciągamy z niej chleb – pyszny, pachnący, po prostu wspaniały!

Ciekawostka:

Suszone, sproszkowane owoce chleba świętojańskiego (tak nazywa się zimozielone drzewo lub krzew z rejonów śródziemnomorskich) przypomina wyglądem kakao, a smakiem cukier. Chleb świętojański to bogactwo witamin i składników mineralnych
 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij