tu jesteś > Przepisy kulinarne > Przetwory zbożowe > Kasze > Jaglane puree
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Jaglane puree

Czas przyrządzania: 15 min
Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej nieugotowanej
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • pół drobno poszatkowanej cebuli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka zmielonej białej gorczycy
  • pół szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • sól, pieprz  i łyżka masła do smaku
  • kostki fety
  • pomidorki do przybrania
Najważniejszy w tym przepisie jest sposób gotowania kaszy. W garnku podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy kaszę i smażymy przez kilka minut cały czas mieszając. Wsypujemy majeranek i gorczycę – i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy wodę i sok pomarańczowy. Gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. pół godziny. Potem miksujemy z masłem, solą i pieprzem i wykładamy na talerz formując kopułkę dowolnego kształtu. Na wierzch kopułki układamy kostki fety albo sadzone jajko, przystrajamy danie pomidorami. Jaglane puree polecane jest zwłaszcza jesienią i zimą, bo przyjemnie rozgrzewa i daje dużo ciepłej energii.

Ciekawostka:

Pamiętajmy, by kaszę jaglaną przed gotowaniem płukać zawsze gorącą wodą. Inne kasze oraz ryż płuczemy w zimnej wodzie
 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij