tu jesteś > Przepisy kulinarne > Przetwory zbożowe > Śniadania > Gryczane miau miau
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Gryczane miau miau

Czas przyrządzania: 10 min
Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 250 g ugotowanej kaszy gryczanej z odrobiną masła
  • trójkąty szynki  – na uszka
  • 4 okrągłe plasterki cieniutko ukrojonego sera białego i surowego ogórka  – na oczy
  • wąskie paseczki czarnej oliwki  – na źrenice
  • 2 czarne oliwki bez pestek  – na nosek
  • 2 okrągłe plastry wędliny  – na policzki
  • 2 ćwiartki pomidora  – na usta
  • łodyżki koperku  – na brwi
  • długi szczypior  – na wąsy

Przyglądając się uważnie fotografi, "rysujemy" po kolei wszystkie elementy mordki kota. Zaczynamy od kaszy gryczanej zmieszanej na gorąco z masłem, a kończymy na szczypiorku i zielonych łodyżkach koperku. Gryczany kotek to danie familijne, ponieważ w przyrządzaniu tego przysmaku – może uczestniczyć cała rodzina. Smacznego!

Ciekawostka:

Gryka, z której pochodzi kasza gryczana, ma biało-różowe intensywnie pachnące kwiaty, będące rajem dla pszczół. Miód gryczany jest jednym z najbardziej cenionych miodów na świecie. Ma ciemny kolor i bardzo ciekawy, głęboki zapach.

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij