tu jesteś > Przepisy kulinarne > Przetwory zbożowe > Płatki zbożowe > Zbożowy przysmak
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Zbożowy przysmak

Czas przyrządzania: 10 min (bez pieczenia)
Liczba porcji: dowolna

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g płatków żytnich
  • 100 g płatków orkiszowych
  • 100 g musli np. granoli
  • 115 g migdałów w płatkach
  • 115 g orzechów laskowych
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonych żurawin
  • 50 g rodzynek
  • 175 g miodu
  • 25 g masła
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Siekamy orzechy. Wsypujemy do miski płatki owsiane, musli, migdały, orzechy, cynamon i suszone owoce, mieszamy. Stapiamy masło w rondlu. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, skrobiemy nożem i dodajemy do masła. Wsypujemy cynamon oraz sól i wlewamy miód. Mieszamy, podgrzewając ok. 3 minut. Wlewamy sos do suchych składników i wszystko razem dobrze mieszamy. Przekładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozgarniamy i wyrównujemy łyżką. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Po wyjęciu blachy z piekarnika tniemy nożem prostokątne ciastka. Gdy ostygną, możemy je jeszcze polać roztopioną czekoladą... Pycha!

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij