Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
GDA - Wskazane Dzienne Spożycie
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Kim jesteśmy > Rada Naukowa przy PFPŻ ZP > Członkowie Rady Naukowej przy PFPŻ ZP > Prof. dr, dr h.c. Antoni Rutkowski

Rada Naukowa przy PFPŻ ZP
Statut PFPŻ
Zareklamuj się
Misja związku
Korzyści
Komisje
Struktura
Członkowie
Biuro zarządu
Dołącz do nas
Prof. dr, dr h.c. Antoni Rutkowski

Antoni RUTKOWSKI
profesor, doktor, doktor honoris causa mult. 

Członek rzeczywisty Polskiej Akademii Nauk

Działalność naukowa z zakresu technologii  żywności; 1946 -54 asystent – docent Uniw. Poznański, 1954 - 59 dyr. Inst. Przemysłu Tłuszczowego Warszawa,  1960 – 69 v,dyr. Instytutu Chemii Ogólnej (Prof.ndzw), Warszawa, oraz  kier kat. Technologii Zywności WSR w Olsztynie (Prof.zw) , 1969 – 73  v. dyr. Instytutu Zywności  Żywienia,  Warszawa, 1973 – 91 kier kat. Technologii mięsa i tłuszczów SGGW Warszawa, Był promotorem 26 doktorów  z których 19 uzyskało stopnie profesora. Odznaczony  tytułemł zasłużonego nauczyciela, oraz złotą odznakę ZNP

Działalność w instytucjach naukowych: W  1971 r wybrany członkiem Polskiej Akademii Nauk.  W 1972- 77 był zastępcą,  a 1984-90 sekretarzem naukowym Wydziału Nauk Rolniczych oraz członkiem prezydium PAN. W latach 1988 – 98 współorganizował i przew. Radzie Naukowej Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.
Przew. Komitetowi ds. Badań Krajów Azji, Afryki i Ameryki poł. PAN  (1995-2002).
Pełnił też funkcje kierownicze w Radach Naukowych Ministra Przemysłu Spożywczego (przew.1969-83), oraz Ministra Rolnictwa (v.-przew 1983 – 90).  Współorganizował i był v-Przewodniczącym Polskiej Federacji Producentów Żywności  (1997 – 2000) z którą,a obecnie współpracuje.

Główne zainteresowania naukowe: Swoje badania kierował przede wszystkim na wykorzystanie wysoko- a następnie bez- erukowego (1995-2002) oleju rzepaku do celów jadalnych, a następne dotyczyły izolatów białek roślin strączkowych, zaś ostatnie były związane z rozwojem produkcji i stosowania  syntetycznych dodatków do żywności.

Współpraca międzynarodowa: Brał czynny udział we współpracy międzynarodowej. W latach 1980 – 91 był członkiem zarządu i v- prezydentem Intern. Union of  Food Science & Technology (Kanada). Działał jako ekspert FAO ds. olejów w krajach Afryki (1997'98}, Przewodniczył polskiej delegacji w Komisji Koordynacyjnej RWPG (1960 – 1968).  Był  też polskim v-przew. Międzynarodowej Rady Fundacji Rockefellera ds. Rozwoju  Polskiego Rolnictwa (1986-1996). W rezultacie działalności międzynarodowej zastał wybrany członkiem zagranicznym Rosyjskiej Akademii Nauk Rolniczych (1985), oraz International Academy of Food Science and Technology (1998 Kanada) a International Academy of  Research  nadała tytuł Pionier & Leader in Fat  Research (1998).

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij