Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
GDA - Wskazane Dzienne Spożycie
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Kim jesteśmy > Rada Naukowa przy PFPŻ ZP > Członkowie Rady Naukowej przy PFPŻ ZP > Prof. dr hab. Jan Gawęcki

Rada Naukowa przy PFPŻ ZP
Statut PFPŻ
Zareklamuj się
Misja związku
Korzyści
Komisje
Struktura
Członkowie
Biuro zarządu
Dołącz do nas
Prof. dr hab. Jan Gawęcki

Jan GAWĘCKI
profesor zwyczajny, doktor habilitowany


Posiadane tytuły i stopnie naukowe: Absolwent Wydziału Technologii Rolno-Spożywczej Wyższej Szkoły Rolniczej w Poznaniu (1967 r.), doktor nauk technicznych (1974 r.), doktor habilitowany (1982 r.), profesor (1991 r.), profesor zwyczajny w Katedrze Higieny Żywienia Człowieka, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, dr hc Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Działalność na uczelni: Wieloletni Kierownik Katedry Higieny Żywienia Człowieka (1991-2006) i Zakładu Podstaw Nauki o Żywieniu (2004-2013), członek Konwentu Godności Honorowych.
Wypromował 10 doktorów oraz ponad 350 magistrów i inżynierów technologii żywności i żywienia człowieka.
Autor lub współautor ponad 400 publikacji naukowych i popularno-naukowych z zakresu fizjologii i higieny żywienia, autor i redaktor naukowy wydanych i wielokrotnie wznawianych przez PWN podręczników akademickich: „Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności”, „Żywienie człowieka – Podstawy Nauki o Żywieniu”, „Żywienie człowieka zdrowego i chorego”, „Żywienie człowieka a zdrowie publiczne”, „ Kompendium Wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu” oraz ponad 20 monografii i książek popularno-naukowych.

Działalność w instytucjach naukowych: Członek Prezydium Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, przewodniczący Komisji Behawioralnych Uwarunkowań Żywienia PAN, członek Komitetu Nauki o Żywności PAN, członek Rady Kuratorów Wydziału II Nauk Biologicznych, Rolniczych i Leśnych PAN (2010-), członek Komisji Konkursowej POLAGRA FOOD, inicjator cyklicznych Krajowych Warsztatów Żywieniowych, przewodniczący  Komitetu Głównego Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

Główne zainteresowania naukowe: Działalność naukowa prof. Gawęckiego koncentruje się na badaniach dotyczących fizjologii i higieny żywienia człowieka, a w szczególności określania wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności, interakcji składników żywności w aspekcie chorób dietozależnych, wpływu ksenobiotyków na biodostępność składników odżywczych, fizjologicznych mechanizmów wyboru pokarmu (nutrisensoryka) oraz genetycznych uwarunkowań reakcji organizmu na składniki pokarmowe.

Odznaczenia i nagrody:
Wyróżniony m.in. Krzyżem Oficerskim i Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski, Złotym Krzyżem Zasługi, Medalem Edukacji Narodowej, Odznaką „Zasłużony dla rolnictwa”, czterema nagrodami Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz dwiema nagrodami Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych im. Profesora Aleksandra Szczygła. Laureat nagrody „Pro Polonia Opulenta” Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców.

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij