Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Akademia Food-lex 24-25.05.2017
Food Lex
Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
ABC Magazynowania
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego


Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

02.09.2016


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

27.03.2017


Znakowanie żywności krajem lub miejscem pochodzenia

Zasady znakowania żywności miejscem lub krajem pochodzenia są jednym z wielu zagadnień uregulowanych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (...

20.03.2017

Enzymy spożywcze – stan prawny w Unii Europejskiej

Stosowanie enzymów w Unii Europejskiej jest obecnie uregulowane rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 w sprawie enzymów spożywczych. Celem tego rozporządzenia jest zharmonizowanie przepisów dotyczący enzymów na poziomie UE.

20.03.2017


więcej aktualności
Znakowanie - pl

Wiadomości

Znakowanie - eu

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Napoje izotoniczne – czym są i kiedy powinno się po nie sięgać?

Podczas intensywnego wysiłku fizycznego organizm traci duże ilości wody. Oprócz niej z naszego organizmu wydalane są również wartościowe składniki mineralne: potas, magnez, wapń oraz sód. W jaki sposób skutecznie uzupełnić powstałe niedobory? Najlepiej sięgnąć po specjalne napoje izotoniczne, któr...

11.05.2017


Resort zdrowia zapewnia: aspartam jest bezpiecznym dodatkiem do żywności

Aspartam - jako dodatek do żywności - jest substancją bezpieczną - zapewnia ministerstwo zdrowia w odpowiedzi na petycję ws. tego środka słodzącego. Dodaje, że stosowanie aspartamu np. w napojach niskokalorycznych i gumach do żucia jest zgodne z prawem UE.

08.05.2017


Dieta bezglutenowa sprzyja rozwojowi cukrzycy typu II

Modna obecnie dieta bezglutenowa może być niebezpieczna dla osób, które nie chorują na celiakię albo nie są uczulone na gluten.

27.04.2017


Witamina D - rola w organizmie i jej źródła w diecie

W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie witaminą D, ponieważ coraz więcej badań wskazuje na jej wielokierunkowe oddziaływanie na organizm człowieka. Witamina D przestała być kojarzona wyłącznie z gospodarką wapniowo-fosforanową, a jej niedobory z krzywicą u dzieci. Przełomowe okazały się odkryc...

25.04.2017

więcej aktualności

Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: R...

Kwestie związane z aktualnymi wymaganiami prawnymi z zakresu składników żywności, w tym dodatków do żywności, były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 2 marca 2017 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.
więcej

Uroczystość 20-lecia działalności PFPŻ ZP w trakcie ...

Ponad dwustu sześćdziesięciu przedstawicieli przemysłu żywnościowego oraz świata nauki, polityki, gospodarki i mediów wzięło udział w VII „Forum 100” – Dorocznej Gali Przemysłu Żywnościowego połączonej z jubileuszem 20-lecia działalności Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców.
więcej

Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: R...

Wymagania prawne w zakresie znakowania w tym reklamy i marketingu produktów spożywczych były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 6 października 2016 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.
więcej

Wiadomości z firm

Nestlé zaprasza na konferencję Polish-Swiss Innovation Day

Jak stworzyć skuteczny ekosystem cyfrowy? – to temat tegorocznej edycji konferencji Polish-Swiss Innovation Day, która odbędzie się 23 maja na Politechnice Warszawskiej. Wydarzenie organizowane jest przez Polsko-Szwajcarską Izbę Gospodarczą, we współpracy z Ambasadą Szwajcarii w Polsce i udz...

12.05.2017



Konkurs „Żyj smacznie i zdrowo” rozstrzygnięty – zaangażowanych prawie 3 tysiące szkół!

7 edycja programu edukacyjnego marki Winiary ,,Żyj smacznie i zdrowo” dobiegła końca! Tegoroczna odsłona programu cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Dzięki niej 174.252 gimnazjalistów z 3.040 szkół z całej Polski zdobyło wiedzę o zdrowym żywieniu! W ramach konkursu nadesłano prawie 300 ...

11.05.2017



Głosuj na siłownię terenową od Nestlé w Twojej okolicy

Wyłącznie od aktywności internautów zależy, gdzie powstanie 16 siłowni plenerowych, które ufunduje firma Nestlé w ramach drugiej edycji programu „Nestlé porusza Polskę”. W każdym województwie będzie jeden taki obiekt. W całym kraju można już głosować na blisko 500 lokalizacji zgłoszony...

11.05.2017



11 maja 2017 r - Dzień Bez Śmiecenia. Segreguj surowce.

11 maja 2017 r. to Dzień bez Śmiecenia. W tym roku obchodzony jest pod hasłem #ChceMiSie i zachęca do segregacji odpadów obalając od lat powtarzane na ten temat mity. Kampania przypada w wyjątkowym okresie – od lipca wchodzą nowe zasady segregacji odpadów komunalnych.

09.05.2017



Zbożowy zawrót głowy

Moda lubi powracać – również ta kulinarna! Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków ? Czy w...

08.05.2017



Nestlé Polska wspiera bezpieczeństwo podczas jazdy

Bezpieczeństwo jest dla Nestlé priorytetem. Firma podejmuje szereg działań eliminujących zagrożenia w pracy, w tym unowocześnienie procesów, podnoszenie świadomości pracowników poprzez liczne szkolenia oraz wizualną komunikację. Jednym z przykładów takich działań są szkolenia z bezpiecznej jazdy...

04.05.2017



więcej aktualności

DANONE i WhiteWave łączą siły

7 lipca ubiegłego roku DANONE ogłosił, że rozpoczyna proces uzgodnień dotyczący zakupu firmy WhiteWave Foods, lidera żywności organicznej i produktów powstających w oparciu o surowce roślinne. Miło nam poinformować, że 12 kwietnia br. proces zakończył się sukcesem. DANONE i WhiteWave połączą swoje...

24.04.2017



Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations, 4-5 kwietnia 2017 r. w EXPO XXI Warszawa.

Interesujesz się tematyką opakowań, a może szukasz nowych rozwiązań produktowych? Chcesz się dowiedzieć, jakie działania marketingowe podjąć, żeby zwiększyć sprzedaż i promocję? Odwiedź największe targi opakowań w Europie Centralnej - 9. Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations 2017. Ta...

28.03.2017



Kuchnie świata na targach WorldFood Warsaw

Kuchnie różnych krajów, najlepsze produkty żywnościowe, specjalności regionalne, napoje i soki naturalne, słodkie i pikantne przekąski a wszystko pachnące ziołami i przyprawami z całego świata zaprezentowane przez znanych kucharzy warszawskich restauracji – to wszystko czeka na Państwa...

28.03.2017



WorldFood Warsaw zaprasza Branżę gastronomiczną!

Podczas kolejnej edycji targów WorldFood Warsaw czeka na Państwa wiele nowości produktowych, szeroka oferta polskich i zagranicznych firm, możliwość spotkań biznesowych z producentami i dystrybutorami żywności i napojów oraz panele dyskusyjne prowadzone przez ekspertów. Organizatorzy WorldFood War...

20.03.2017



Opakuj swój biznes w innowacje i sukces!

9. Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations 4-5 kwietnia 2017 r., EXPO XXI Warszawa

10.03.2017



Nestlé S.A. ogłasza wyniki finansowe za 2016 rok

Rok 2016 firma zamknęła z 3,2% wzrostu organicznego i wzrostem zysku operacyjnego o 30 punktów bazowych przy zachowaniu stałego kursu walutowego. W 2017 roku Nestlé będzie dążyć do osiągnięcia organicznego wzrostu na poziomie od 2% do 4%.

17.02.2017



więcej aktualności

Jemy oczami – czyli o tym, co wpływa na nasz apetyt

Wzrok to zmysł, który ma wpływ praktycznie na każdą dziedzinę naszego życia – również na kwestie żywieniowe. Potrawy, które nam się podobają i wyglądają apetycznie, po prostu bardziej nam smakują. Jak zatem komponować i serwować posiłki, aby pobudzały nasz apetyt już „od pierwszego wej...

11.04.2017



Herbapol Lublin wchodzi w kanał HoReCa

Spółka Herbapol-Lublin podjęła decyzję o wejściu w kanał HoReCa. W rezultacie poszerzone zostało portfolio firmy o dedykowane sektorowi HoReCa linie herbat: Breakfast i Premium.

21.03.2017



Unilever wprowadza do Polski lody Ben & Jerry’s

Unilever Polska rozszerza portfolio produktów dostępnych na polskim rynku o znaną na całym świecie markę Ben & Jerry’s z segmentu lodów superpremium. Lody Ben & Jerry’s dostępne będą w Polsce w sześciu wariantach smakowych i dwóch gramaturach. Oficjalny launch produktów nastąpi jeszcze...

20.03.2017



Danone zmienia opakowania serków Danio

Zmianom uległy opakowania produktów, które są bardziej nowoczesne, etykiety dobrze prezentują owocowe smaki i wyglądają bardzo apetycznie. Odświeżone zostało logo marki. Ponadto pod wieczkami serków konsumenci mogą teraz znaleźć zabawne hasła oraz zagadki, które wprawiają w dobry nastrój. Zmianom ...

16.03.2017



Kibice wygrywają pierwsi! Do wspólnej zabawy fanów futbolu zagrzewa gwiazda polskiej piłki nożnej - Kuba Błaszczykowski!

Do tej pory to kibice oglądając zmagania swoich ulubionych drużyn piłkarskich na największych światowych boiskach z niecierpliwością oczekiwali na ich wygraną. Teraz kupując produkty Pepsi i Lay’s to właśnie kibice mają szansę wygrać pierwsi i zawalczyć m.in. o wyjazd na finał Ligi Mistrzów ...

02.03.2017



Wszystkie Liony w Europie pochodzą z Kargowej

Każdy baton Lion dostępny w Europie pochodzi z polskiej fabryki w Kargowej w województwie lubuskim. Z linii produkcyjnej w zakładzie w Kargowej schodzi blisko 3 mln sztuk dziennie. Batony sprzedawane są w Polsce i dystrybuowane do co najmniej 26 europejskich krajów. Produkcja popularnego batona z ...

05.09.2016



więcej aktualności

Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



Do 15 kwietnia Nestlé przyjmuje aplikacje na „Letnią Praktykę z Nestlé”. To szansa na zdobycie cennego doświadczenia zawodowego w międzynarodowej firmie

Jak co roku, Nestlé zaprasza na płatne letnie praktyki. Przez 3 miesiące, od 1 lipca do 30 września, młodzi praktykanci będą mogli zobaczyć jak wygląda praca w międzynarodowej firmie i zdobywać doświadczenie zawodowe u największego światowego producenta spożywczego.

31.03.2015



więcej aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij