Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
AAA_konferencja_02.03.2017
Food Lex
Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
ABC Magazynowania
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego


Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

02.09.2016


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

02.09.2016


Oznakowania środowiskowe opakowań

Wszelkie znaki umieszczane na opakowaniach można podzielić na te dotyczące samego opakowania oraz dotyczące produktu.

09.12.2016

Nanotechnologia w żywności

Żywność zawierająca wytworzone nanomateriały lub składająca się z nich jako tzw. nowa żywność podlega swoistym procedurom oceny bezpieczeństwa i dopuszczenia do obrotu określonym dotychczas w Rozporządzeniu PE i Rady UE z (WE) nr 258/97 z 27/01/1997 dot. nowej żywności i nowych składników żywności. Ustawa z 25/08/2006 o bezpieczeństwie ...

09.12.2016


więcej aktualności
Znakowanie - pl

Wiadomości

Znakowanie - eu

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Fakt: Odpowiednia ilość płynów w ciąży jest istotna

Ciąża to szczególny czas dla organizmu. W ciągu 40 tygodni organizm kobiecy pracuje na zwiększonych obrotach, dlatego też znacząco wzrasta w nim zapotrzebowanie na dostateczną ilość płynów. Odpowiednia ilość napojów wypijanych każdego dnia nie tylko pozwala uniknąć odwodnienia organizmu, ale równi...

20.02.2017


MIT: Za nadwagę i otyłość zawsze odpowiada za duża ilość kalorii w diecie

Jednak najczęściej osoby z nadwagą i otyłością po prostu za dużo jedzą i za mało się ruszają. Tyjemy wtedy, kiedy nie spalamy kalorii dostarczanych w diecie. Czasem skłonność do przybywania na wadze wynika z niektórych stanów chorobowych, fizjologicznych lub stosowania niektórych leków - podaje se...

17.02.2017


Fakt: Każda aktywność jest na wagę złota

Nie trzeba ćwiczyć codziennie, by cieszyć się z efektów wysiłku fizycznego. 2,5 godziny szybkiego marszu czy jazdy na rowerze w weekend wystarczą, by zmniejszyć u siebie ryzyko choroby układu krążenia aż o 40 procent - podaje serwis Zdrowie.pap.pl.

17.02.2017


Fakt: Bez błonnika ani rusz

Choć człowiek błonnika nie trawi, bez niego nie mógłby przetrwać. Jego dobroczynne działanie to m.in. stanowienie pożywki dla tzw. „dobrych” bakterii, które zasiedlają ludzki układ pokarmowy.

09.02.2017

więcej aktualności

Uroczystość 20-lecia działalności PFPŻ ZP w trakcie ...

Ponad dwustu sześćdziesięciu przedstawicieli przemysłu żywnościowego oraz świata nauki, polityki, gospodarki i mediów wzięło udział w VII „Forum 100” – Dorocznej Gali Przemysłu Żywnościowego połączonej z jubileuszem 20-lecia działalności Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców.
więcej

Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: R...

Wymagania prawne w zakresie znakowania w tym reklamy i marketingu produktów spożywczych były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 6 października 2016 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.
więcej

Kolejny sukces seminarium PFPŻ ZP zorganizowanego w ...

Ponad 120 osób, głównie ekspertów-przedstawicieli przedsiębiorstw spożywczych z całej Polski, wzięło udział w bezpłatnym seminarium „Jakość w przemyśle spożywczym w świetle wymagań prawnych”, które zorganizowała PFPŻ ZP po raz trzeci podczas targów POLAGRA-FOOD i POLAGRA-TECH w Poznaniu.
więcej

Wiadomości z firm

Nestlé zobowiązało się zredukować zawartość cukru w swoich produktach w Europie o 18 000 ton do 2020 roku. To blisko 5 mld kostek cukru!

Nestlé ogłosiło swoje zobowiązanie redukcji cukru w swoich produktach o co najmniej 18 000 ton. Wskutek tego do 2020 roku asortyment produktów firmy w Europie będzie miał średnio o 5% mniej cukru niż obecnie. Nestlé chce wesprzeć Komisję Europejską i państwa członkowskie UE, które mają opracować d...

24.02.2017



Złoty Laur Pomorskiej Nagrody Jakości dla Farm Frites Poland

16 lutego br. firma Farm Frites Poland otrzymała Złoty Laur w kategorii średnie przedsiębiorstwo, w XX edycji konkursu o Pomorską Nagrodę Jakości, organizowanego przez Pomorską Radę Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych Naczelnej Organizacji Technicznej w Gdańsku.

21.02.2017



Nowy POMYSŁ NA… idealnie kruche mięso pieczone w sosie – tylko z marką WINIARY!

Jednymi z ulubionych dań Polaków są potrawy z sosem, niemal połowa z nich to te z wykorzystaniem mięs. Wybierając rodzaj mięsa na codzienny obiad coraz chętniej sięgamy po czerwone mięso, najczęściej schab, karkówkę i mielone*. Teraz dzięki nowej linii WINIARY POMYSŁ NA… Pieczone w sosie, w ...

17.02.2017



Ruszyła druga edycja akcji „Nestlé porusza Polskę” – do 10 marca mogą zgłaszać się gminy, które chcą zawalczyć o siłownie terenowe od Nestlé

Lepsza kondycja, szczuplejsza sylwetka i zwiększona odporność organizmu – to kilka korzyści wynikających z ćwiczenia na urządzeniach treningowych na świeżym powietrzu. Teraz siłownię plenerową można zdobyć bezpłatnie w konkursie „Nestlé porusza Polskę”. Wystarczy, że gmina zgłosi...

13.02.2017



Żywność jest jak moda, też podlega trendom

Każdy rok przynosi ze sobą zupełnie nowe trendy – w modzie, makijażu czy nawet kierunkach naszych podróży. Nie inaczej sprawa wygląda z jedzeniem. Jakie dietetyczne trendy tym razem opanują świat? Czym będziemy się inspirować w 2017 roku, by być pięknymi i tryskać witalnością?

13.02.2017



Czytaj etykiety! To się opłaca!

Sklepowe półki uginają się od produktów i kuszą nas mnogością asortymentu. Jak w gąszczu produktów znaleźć ten najlepszy dla siebie? Z pomocą przychodzą etykiety! Czytanie informacji zamieszczonych na opakowaniu to jeden z warunków podjęcia świadomej decyzji zakupowej.

07.02.2017



więcej aktualności

Nestlé S.A. ogłasza wyniki finansowe za 2016 rok

Rok 2016 firma zamknęła z 3,2% wzrostu organicznego i wzrostem zysku operacyjnego o 30 punktów bazowych przy zachowaniu stałego kursu walutowego. W 2017 roku Nestlé będzie dążyć do osiągnięcia organicznego wzrostu na poziomie od 2% do 4%.

17.02.2017



Firma ifm electronic sp. z o.o. „Gazelą Biznesu” oraz „Diamentem Forbesa”!

Rok 2017 dla firmy ifm electronic sp. z o.o. rozpoczął się niezwykle pomyślnie. Na przestrzeni zaledwie jednego miesiąca, zostaliśmy nagrodzeni dwoma prestiżowymi tytułami – „Gazelą Biznesu” oraz „Diamentem Forbesa”.

10.02.2017



Prezes spółki FRONERI Polska odchodzi na emeryturę

Witold Michalik, autor sukcesu biznesu lodowego Nestlé, po niespełna 25 latach odchodzi na emeryturę. Jego kariera w branży spożywczej rozpoczęła się w 1993 roku od Nestlé, gdzie piastował różne funkcje zarządcze. W ubiegłym roku stanął na czele FRONERI, spółki joint venture utworzonej na mocy por...

09.02.2017



Nowa realizacja Eiffage Polska Budownictwo w segmencie przemysłowym – tym razem dla Unilever Polska

Firma Eiffage Polska Budownictwo podpisała z Unilever Polska S.A. kontrakt na rozbudowę budynku produkcyjnego przy ul. Bałtyckiej w Poznaniu. Obie firmy będą współpracować w Polsce po raz pierwszy.

30.01.2017



Oświadczenie Ferrero w sprawie informacji dotyczących kremu Nutella pojawiających się w mediach

• Nutella jest bezpieczna dla zdrowia. • Nutella nie zawiera składników kancerogennych. • Nutella nie została w żadnym kraju usunięta z półek żadnych supermarketów. Włoska sieć COOP wycofała produkty zawierające olej palmowy sprzedawane pod marką własną COOP.

13.01.2017



Nestlé Polska S.A. ma nowego Dyrektora Sprzedaży

Z dniem 1 grudnia 2016 roku nowym Dyrektorem Sprzedaży w Nestlé Polska S.A. został Artur Jankowski, który zastąpił na tym stanowisku Beatę Porowską.

15.12.2016



więcej aktualności

Wszystkie Liony w Europie pochodzą z Kargowej

Każdy baton Lion dostępny w Europie pochodzi z polskiej fabryki w Kargowej w województwie lubuskim. Z linii produkcyjnej w zakładzie w Kargowej schodzi blisko 3 mln sztuk dziennie. Batony sprzedawane są w Polsce i dystrybuowane do co najmniej 26 europejskich krajów. Produkcja popularnego batona z ...

05.09.2016



Rekordowe lato Kaktusa – sprzedano już o 60% więcej lodów tej marki niż w zeszłym roku!

Popularność lodów Kaktus bije na głowę pozostałe zimne przekąski. Znane lody na patyku z zieloną polewką wywodzą się z Niemiec. W Polsce w sklepowych lodówkach pojawiły się po raz w pierwszy w 1994 roku. Po ponad 20 lat Kaktus stał się jednym z najpopularniejszych lodów. Jest uwielbiany zarówno pr...

05.08.2016



Nawet 1,5 miliona sztuk lodów dziennie produkowanych jest w fabryce w Namysłowie

Już tylko zła pogoda może przeszkodzić Nestlé w osiągnięciu rekordowych wyników w segmencie lodów. Koncern do końca lipca wypełnił 85% zaplanowanego na ten rok w Polsce celu biznesowego, a w fabryce w Namysłowie produkowanych jest nawet 1,5 mln sztuk lodów dziennie!

02.08.2016



Magia zamknięta w opakowaniu Maggi – historia jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie

Magia zamknięta w opakowaniu Maggi – historia jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie Julius Maggi, założyciel marki noszącej jego imię, w ostatnich dekadach XIX wieku marzył o stworzeniu produktów żywnościowych, które stałyby się tak wszechobecne jak sól czy pieprz. Marzył też o ...

25.07.2016



Sprawdź jak Pepsi rozdało bilety na UEFA Champions League!

Potrafiłbyś z marszu zacząć komentować przyjazd trolejbusu z zaangażowaniem jak podczas meczu ulubionej drużyny? Najgłośniej, najmocniej i najbardziej energetycznie jak potrafisz? Na przystanku w środku miasta, pełnym nie mniej od Ciebie zaskoczonych ludzi?

31.05.2016



Nestlé numerem jeden w rankingu Effie Effectiveness Index 2016

Światowy ranking Effie Effectiveness Index 2016 wyróżnił skuteczność kampanii marketingowych KitKat i Nescafé – marek firmy Nestlé. Koncern zajął pierwsze miejsce w kategorii „Żywność”, a czwarte w klasyfikacji generalnej tego prestiżowego rankingu.

11.05.2016



więcej aktualności

Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



Do 15 kwietnia Nestlé przyjmuje aplikacje na „Letnią Praktykę z Nestlé”. To szansa na zdobycie cennego doświadczenia zawodowego w międzynarodowej firmie

Jak co roku, Nestlé zaprasza na płatne letnie praktyki. Przez 3 miesiące, od 1 lipca do 30 września, młodzi praktykanci będą mogli zobaczyć jak wygląda praca w międzynarodowej firmie i zdobywać doświadczenie zawodowe u największego światowego producenta spożywczego.

31.03.2015



więcej aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij