Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rejestracja „śliwki szydłowskiej” i „obwarzanka krakowskiego” jako ChOG
Dnia 30 października 2010 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostały opublikowane dwa rozporządzenia Komisji Europejskiej: nr 975/2010 oraz nr 977/2010 z dnia 29 października 2010 r. Wpisują one w rejestr chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych odpowiednio nazwy: „śliwka szydłowska” oraz „obwarzanek krakowski”.

Są to kolejne polskie produkty zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne(ChOG).


Pod nazwą „śliwka szydłowska” rozumie się śliwki z pestkami lub bez pestek poddane procesowi suszenia i wędzenia. Kształt śliwki zależy od odmiany i może być od kulisto-spłaszczonego do podłużnego. Owoce charakteryzują się jednolitą, elastyczną konsystencją miąższu i posiadają bardzo czysty, intensywny smak oraz zapach wędzenia. Charakteryzują się bardzo pomarszczoną, błyszczącą, ciemnogranatową skórką.


Wpływ na wyjątkową jakość „śliwki szydłowskiej” mają unikalne umiejętności lokalnych producentów oraz stosowane przez nich tradycyjne metody produkcji, m.in. konstrukcja suszarni i sposób suszenia śliwek. Odpowiednia konstrukcja suszarni zapewnia jednoczesny obieg ciepłego powietrza i dymu, dzięki czemu śliwki są podsuszane i podwędzane.


Renoma „śliwki szydłowskiej” związana jest z długą tradycją wytwarzania. Historia produkcji i suszenia oraz wędzenia śliwek w Szydłowie sięga co najmniej czasów przed II wojną światową, co potwierdzają badania na terenie gminy Szydłów.


„Obwarzanek krakowski” to wypiek kształtem przypominający pierścień ze spiralną fakturą powierzchni oraz widoczną posypką, ma kolor od jasnozłocistego do jasnobrązowego z wyraźnym połyskiem. Odznacza się wyjątkową strukturą i konsystencją miękiszu uzyskiwaną dzięki obwarzaniu ciasta w gorącej wodzie o temperaturze co najmniej 90 °C, przed przystąpieniem do pieczenia.


Renoma „obwarzanka krakowskiego” wypracowana została przez lokalnych piekarzy, którzy od przeszło 600 lat oferują ten wyśmienity i wyjątkowy wyrób mieszkańcom Krakowa i turystom odwiedzającym to miasto. W początkach swojej tradycji „obwarzanek krakowski” mógł być wypiekany tylko w okresie Wielkiego Postu przez piekarzy specjalnie wyznaczonych w tym celu przez cech piekarzy krakowskich. Obecnie o renomie „obwarzanka krakowskiego” świadczy jego rola w akcjach promocyjnych miasta. Produkt ten jest często wykorzystywany w reklamach jako symbol bezpośrednio kojarzący się z Krakowem i Małopolską.


Obecnie już 22 polskie produkty zostały wpisane do unijnych rejestrów.


(Źródło: MRiRW)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij