Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
2011 r. to droższa kawa, sok pomarańczowy i cukier
W przyszłym roku podrożeje część surowców spożywczych. Znacznych podwyżek można spodziewać się na rynku kawy, cukru i soku pomarańczowego - podaje Gazeta Wyborcza.

Produkcja kawy w przyszłym roku w Brazylii zmniejszy się o 23 proc. Cytowany przez Gazetę Wyborczą brazylijski minister rolnictwa Wagner Rossi podkreśla, że odbije się to na światowych cenach kawy. Efekt będzie spotęgowany zwiększonym zapotrzebowaniem i małymi zapasami tego produktu.

Po tym, jak Pakistan ogłosił, że będzie musiał importować 700 tys. ton cukru oraz w związku z opadami deszczu w Australii, wzrosną również ceny cukru - donosi dziennik. Deszcz jest także przyczyną podwyżek cen soku pomarańczowego. W Kalifornii, która jest jednym z czołowych producentów soku, deszcze mogą zniszczyć uprawy pomarańczy.

(Źródło: Rzeczpospolita)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij