Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wiceminister rolnictwa: Nadprodukcję wieprzowiny i drobiu może rozwiązać eksport
W Polsce mamy nadprodukcję wieprzowiny i drobiu w stosunku do krajowych potrzeb. Rozwiązaniem może być eksport przede wszystkim na rynki wschodnie - powiedział w Sejmie w czwartek wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk.

Wiceminister stwierdził, że przy drogich zbożach i niskich cenach skupu trzody, jej produkcja nie może być opłacalna. Zaznaczył, że już jesienią ministerstwo sygnalizowało, że mogą wystąpić problemy na rynku wieprzowiny, gdyż drożeją pasze.

"Aż 80 proc. kosztów produkcji tego mięsa - to pasza" - dodał Nalewajk odpowiadając na pytanie posła PiS Roberta Telusa o to, jakie działania zamierza podjąć rząd, by poprawić sytuację na rynku wieprzowiny i drobiu. "Punkty skupu płacą za kilogram trzody ok. 2,8 zł, a za kurczaka 2,90 zł. To ceny znacznie poniżej opłacalności i kosztów produkcji" - mówił w Sejmie Telus.

Wiceminister podkreślił, że w Polsce mamy nadprodukcję wieprzowiny i drobiu w stosunku do krajowych potrzeb. Rozwiązaniem może być eksport. Zdaniem Nalewajka, dla Polski najważniejszy jest rynek wschodni - kraje dawnego Związku Radzieckiego. Eksport mięsa tam, a zwłaszcza do Rosji, jednak do tej pory nie został odbudowany.

Nalewajk przyznał, że złą sytuację na rynku wieprzowiny pogłębiła jeszcze tzw. afera dioksynowa w Niemczech. Z tego powodu spadło tam zapotrzebowanie na wieprzowinę "wiele półtusz - mówił - trafiło w rezultacie do Polski". Minister zaznaczył, że Polska nie może zakazać sprowadzania mięsa z Niemiec, gdyż mamy wspólnotowy rynek. "Jedynie, co można zrobić - to zwiększyć kontrolę nad tymi transportami" - powiedział.

Nalewajk dodał, że trudną sytuacją producentów trzody zajęła się Komisja Europejska, która zgodziła się na dopłaty do tzw. prywatnego przechowywania mięsa, co powinno pozwolić na zmniejszenie nadwyżek mięsa na rynku oraz podnieść ceny skupu trzody. Przedsiębiorcy mogą starać się o takie dopłaty już od 1 lutego składając dokumenty w Agencji Rynku Rolnego.

Zdaniem wiceministra rynek wieprzowiny jest najmniej uregulowany w Unii. "Od 20 lat obserwuje się +górki i dołki+ świńskie, dlatego KE zaczyna zauważać, że potrzebne są instrumenty, które stabilizowałyby produkcję" - powiedział.

Według Nalewajka afera dioksynowa spowodowała spadek cen mięsa w Niemczech o 22 proc., a w Polsce o - 6 proc. Dodał, że obecnie w czterech krajach: Niemczech, Danii, Belgii i Holandii ceny skupu trzody są niższe niż u nas.

W listopadzie 2010 r. średnia cena skupu żywca wieprzowego w Polsce według GUS, wyniosła 3,81 zł/kg i była o 1,5 proc. niższa niż w październiku ub.r. i o 8 proc. niższa niż rok wcześniej. Na przełomie 2010/2011 żywiec kosztował przeciętnie 4,06 zł/kg, a w trzecim tygodniu stycznia tego roku - tylko 3,63 zł/kg. Ceny żywca są zróżnicowane regionalnie. Najtańsze trzoda była w woj. podlaskim i podkarpackim, najdroższa w woj. zachodniopomorskiego i dolnośląskiego

(Źródło: PAP)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij