Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
2010 rok w branży sokowniczej
Miniony rok dla branży sokowniczej był dużym wyzwaniem mówi Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków. Nasze działania determinowały problemy z surowcami, rosnące koszty, nasycenie rynku i pojawiająca się bariera popytu.

Zbiory owoców były dużo słabsze niż w 2009 r. i, co ważne, problem dotyczy nie tylko Polski, ale całej Europy i rynków światowych. Spowodowało to spekulacje i wywindowało ceny surowców i półproduktów, takich jak koncentraty pomarańczowy i jabłkowy, na poziomy przekraczające dwukrotnie ceny sprzed roku. A że są to podstawowe surowce do produkcji większości soków i nektarów, musiało to odbić się z jednej strony na kosztach firm produkcyjnych, a z drugiej na cenach gotowych wyrobów, co z kolei ujemnie wpłynęło na popyt.

(Źródło: Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, Nr. 1/2011)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij