Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wyniki branży tłuszczowej
W 2010 roku wyniki branży tłuszczowej pogorszyły się w stosunku do 2009 roku. Zyski były niewielkie; istotnie zmniejszyły się nakłady inwestycyjne i stopa inwestowania. Sytuacja finansowa przemysłu tłuszczowego generalnie była słabsza niż przeciętnie w sektorze spożywczym.

W I kwartale 2011 roku, według danych GUS opublikowanych w czerwcu br., wartość produkcji sprzedanej w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego zatrudniających powyżej 49 osób osiągnęła poziom 709,4 mln PLN. W odniesieniu do analogicznego okresu w 2010 roku oznacza to ok. 34-procentowy spadek.

Jeśli chodzi o rentowność, w I kwartale br. wskaźniki rentowności obrotu brutto i netto w przedsiębiorstwach zatrudniających powyżej 49 osób  i prowadzących księgi rachunkowe wyniosły odpowiednio 4,7 i 3,3\%. Dla porównania, w przeciągu pierwszych trzech miesięcy 2010 roku wskaźniki te osiągnęły poziom odpowiednio  4,6 i 3,4%.

 

(Źródło: Bank BGŻ).

 

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij