Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nasiona kozieradki z Egiptu mają związek z zakażeniami bakterią EHEC
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ogłosił, że partia nasion kozieradki importowana z Egiptu najprawdopodobniej ma związek z falą zarażeń szczepem EHEC we Francji i w Niemczech. Partia ta mogła trafić także do innych krajów - informuje PAP za AFP i Reuters.

Jak podaje PAP, 15 ton ziaren w 2009 roku trafiło do Niemiec, a następnie do innych krajów, przede wszystkim do Francji.

EFSA zwróciła się do Komisji Europejskiej, by podjęła niezbędne kroki w celu uniknięcia nowych zarażeń. Urząd zaleca, by konsumenci nie spożywali kiełków ani nasion kiełków kozieradki, chyba że są one dokładnie ugotowane.

Według Urzędu, skażenie ziaren bakterią E.coli nastąpiło przed ich transportem z Niemiec, ale gdzie dokładnie pozostaje kwestią otwartą. EFSA podała, że inne partie kozieradki importowane z Egiptu od 2009 roku także mogą być skażone. Dodała, że we wszystkich krajach, do których mogły trafić te partie należy przeprowadzić inspekcje - informuje PAP.


Źródło: PAP


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij