Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Coraz większy popyt na kakao
Globalna podaż kakao i popyt mogą być w roku 2011 – 2012 zrównoważone, choć niewykluczone są niedobory po tegorocznej nadwyżce wynoszącej około 190 tysięcy ton metrycznych - powiedział Jean-Marc Anga, przewodniczący międzynarodowej organizacji producentów, eksporterów i odbiorców kakao (International Cocoa Organization).

- Produkcja i popyt mogą wynieść w roku zaczynającym się w październiku około 3,9 miliony ton - powiedział Anga dziennikarzom na czwartkowej konferencji prasowej w Indonezji. Dodał też, że produkcja wyniosła w tym roku 4,025 miliony ton, a konsumpcja 3,8 miliony ton.

Zlikwidowanie nadwyżki może wpłynąć na ceny; z powodu niepokojów na Wybrzeżu Kości Słoniowej, która jest największym światowym producentem, ceny kakao spadły o 17 procent od 4 marca, kiedy to osiągnęły najwyższy poziom w ciągu 32 lat i wyniosły 3 775 dolarów za tonę.

Zmiany cen będą uważnie obserwowane przez firmę Nestle, która poinformowała, że koszty surowców mogą wzrosnąć w tym roku nawet o 3 miliardy franków szwajcarskich (3,6 miliardy dolarów) i jest to najwyższy wzrost odnotowany przez firmę.

Źródło: onet.pl za Bloomberg


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij