Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zdrożał drób, wołowina i baranina. Staniała wieprzowina
W czerwcu światowy indeks cen żywności FAO wzrósł wobec maja o 1,1 proc. do 234 punktów. Ceny żywności były o 39 proc. wyższe niż przed rokiem, lecz o 4 proc. niższe od rekordowo wysokiego poziomu w lutym br. - informuje FAMMU/FAPA.

Czerwcowa zwyżka cen żywności nastąpiła głównie za sprawą cukru, który w ciągu miesiąca podrożał o 15 proc. Ceny zbóż spadły o 1 proc. dzięki poprawie warunków pogodowych w Europie oraz zniesieniu przez Rosjan zakazu eksportu. Zboża są jednak obecnie o 71 proc. droższe niż przed rokiem.

Ceny mięsa wzrosły w czerwcu br. nieznacznie (o 0,2 proc.) do 180,3 punktów. Od początku roku mięso podrożało o 8,1 proc., a w stosunku do czerwca 2010 r. - o 18 proc. Ceny mięsa drobiowego wzrosły wobec maja br. o 3 proc. do rekordowo wysokiego poziomu, potaniała natomiast nieznacznie wieprzowina - podają analitycy FAMMU/FAPA.

Ceny wołowiny i baraniny osiągnęły w czerwcu kolejne rekordowo wysokie poziomy.

(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij