Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rośnie światowa produkcja mleka
Według najnowszego raportu FAO globalna produkcja mleka w 2011 r. ukształtuje się na poziomie 728 mln t, tj. o około 2 proc. wyższym w relacji rocznej. Największy przyrost spodziewany jest w Azji, głównie za sprawą czołowego światowego producenta - Indii.

W kraju tym, w odpowiedzi na rosnący popyt, dostawy surowca zwiększą się prawdopodobnie o około 5 mln t do 121,7 mln ton. Z tego samego powodu istotny wzrost produkcji spodziewany jest także w Chinach (+ 7 proc.) i Turcji. Podobnie sytuacja będzie kształtować się w Ameryce Południowej. Według FAO w Argentynie i Urugwaju podaż mleka zwiększy się odpowiednio o 10 proc. i 15 proc. wobec 2010 r., przede wszystkim dzięki rosnącej wydajności mlecznej krów. Z kolei w UE spodziewany jest 1 proc. wzrost produkcji, zaś w Stanach Zjednoczonych 1,5 proc. W rejonie Oceanii (największy światowy eksporter przetworów mleczarskich) dostawy mleka zwiększą się w bieżącym sezonie o około 4 proc.

 

Jedynie w Afryce rosnące ceny pasz oraz gorsza w porównaniu z zeszłym rokiem kondycja pastwisk mogą przełożyć się na stagnację lub nawet spadki produkcji. Obniżki prognozowane są także w przypadku Rosji, Ukrainy i Brazylii.

 

Stopniowa odbudowa, po spowolnieniu w 2009 r., produkcji mleka na świecie, wraz z pogarszającymi się perspektywami dla gospodarek krajów rozwiniętych, wywierają presję na spadek światowych cen przetworów mleczarskich. W październiku br. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks globalnych cen artykułów mlecznych (OMP,  PMP,  masło, sery i kazeiny) obniżył się wobec września br. o około 5 proc. i ukształtował na poziomie 204 pkt. (co i tak oznacza, iż we wrześniu br. ceny monitorowane przez FAO były o 104 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004). Warto zwrócić uwagę, iż omawiany indeks przyjął najniższy poziom od listopada ubiegłego roku.

 

Potwierdzeniem ciągłego utrzymywania się presji na obniżki cen przetworów mleczarskich są wyniki aukcji kontraktów terminowych organizowanych przez Fonterrę na platformie GlobalDairyTrade. Wprawdzie podczas aukcji sprzed trzech tygodniu doszło do pierwszego (po czterech miesiącach spadków) umocnienia notowań cen przetworów, niemniej już w dniu 1 listopada notowania cen pełnego mleka w proszku (PMP) ponownie osłabiły się (o 0,8 proc.), kształtując się na poziomie 3487 USD/t (średnia dla wszystkich kontraktów). Spadły także ceny maślanki w proszku i odwodnionego tłuszczu mlecznego, nieznacznie (o 0,2 proc.) wzrosły notowania OMP.

 

Warto jednak zwrócić uwagę, iż notowania artykułów mlecznych w przypadku dalszych kontraktów (na 2012 r.) kształtowały się na wyższych poziomach niż w kontrakcie grudniowym, co może sugerować, iż kupujący oczekują ponownych wzrostów cen.

 

(Źródło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij