Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
W listopadzie br. wartość indeksu światowych cen olejów i tłuszczów (FAO) wzrosła w stosunku do października
Globalne ceny żywności obniżają się kolejny miesiąc z rzędu. W listopadzie br. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności wyniósł 215 punktów. Tym samym jego wartość zbliżyła się do odnotowanej w analogicznym okresie w 2010 roku (213 punktów).

W stosunku do października br. indeks światowych cen żywności obniżył się nieznacznie, bo o 1 punkt. Największy spadek w relacji miesięcznej odnotowano w przypadku cukru. W przypadku indeksów cen zbóż, mleka i mięsa odnotowano stosunkowo niewielkie zmiany.

Jeśli chodzi o indeks światowych cen olejów i tłuszczów, w listopadzie br. wyniósł on 235 punktów (co oznacza, iż w listopadzie br. ceny monitorowane przez FAO były o 135% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004). W stosunku do października br. oznacza to zwyżkę o 11 punktów (o 5%) i pierwszy wzrost od marca 2011. Na wzrost cen mogły wpłynąć oczekiwania dotyczące napiętego bilansu olejów roślinnych w skali świata.

 

(Źródło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij