Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE – przedłużenie zgody na obecność zanieczyszczeń rzepakiem GMO
Dnia 14 grudnia 2011 r. Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt – SCoFCAH przedłużył okres wychodzenia z obecności zanieczyszczeń rzepakiem GMO w łańcuchu żywnościowym i paszowym do 2017 roku.

Oznacza to, że niewielkie 0,1% zanieczyszczenia odmianami rzepaku GMO f-y Bayer CropScience (Ms1xRf1, Ms1xRf2 i Topas 19/2), które nie są obecne na rynku od 2007 roku, mogą jeszcze od 2012 do 2017 roku znaleźć się w łańcuchu żywnościowym. Polska była jedynym krajem, który głosował przeciwko decyzji.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: FAMMU na podst. Agra Facts No 97-11


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij