Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Drogie surowce powodują wzrost cen soków owocowych
Z danych pochodzących z portalu Foodnews wynika, że średnia cena zagęszczonego soku jabłkowego (c&f) w Rotterdamie w minionym roku wynosiła 1620 EUR/t i była aż o 600 EUR wyższa od średniej ceny w roku poprzednim.

Koncentrat pomarańczowy w tym czasie podrożał o blisko 18% do 2652 USD/t, a obecne jego ceny utrzymują się na rekordowo wysokim poziomie w ostatniej dekadzie (2750 USD/t).

Sytuacja ta sprawiła, że ceny soków pitnych powoli, ale systematycznie rosły na przestrzeni ostatnich 12 miesięcy. Zgodnie z danymi IERiGŻ-PIB średnia cena zbytu soku jabłkowego w listopadzie minionego roku wynosiła 1,92 zł/l i była o prawie 10\% wyższa od średniej ceny w styczniu 2011 r. W analogicznym okresie cena zbytu soku pomarańczowego zwiększyła się o blisko 12% i w listopadzie 2011 r. wynosiła 2,29 zł/l. W konsekwencji zwiększyły się również ceny detaliczne tych produktów.

Wzrost cen surowca spotęgowany był dodatkowo niekorzystną, dla producentów soków pitnych, sytuacją na rynku walutowym. Słaby złoty w drugiej połowie roku powodował presję na wzrost cen koncentratu jabłkowego w kraju, ze względu na fakt, że znaczna jego część przeznaczana jest do sprzedaży na rynki zagraniczne. Sprawiał on również, że producenci musieli zapłacić relatywnie więcej za pochodzący z importu, koncentrat pomarańczowy.

To, jak kształtuje się sytuacja cenowa na rynku koncentratu jabłkowego i pomarańczowego ma znaczący wpływ na kondycję finansową producentów soków pitnych. W kraju, do najczęściej konsumowanych soków owocowych należą bowiem sok pomarańczowy oraz jabłkowy. Według Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych (AIJN) ich udział w strukturze konsumpcji wszystkich soków i nektarów w Polsce stanowi odpowiednio 25,4 oraz 15,4%. Ocenia się zatem, że w świetle obecnych uwarunkowań, sytuacja branży produkcji soków owocowych mogła ulec pogorszeniu w ostatnich miesiącach. Producenci co prawda mają możliwość zdywersyfikowania swojej oferty produktowej np. o produkcję zawierających mniej koncentratu nektarów, lecz działania takie mogą tylko złagodzić efekt negatywnego wpływu drożejących surowców.

 

(Źródło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij