Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE – uprawomocnione przedłużenie zgody na obecność zanieczyszczeń rzepakiem GMO
Komisja decyzją wykonawczą z dnia 3 lutego br. (zmieniając decyzję WE/305/2007, WE/306/2007 i WE/307/2007) przedłużyła okres wychodzenia z obecności zanieczyszczeń rzepakiem GMO w łańcuchu żywnościowym i paszowym o 5 lat do 31 grudnia 2016 roku.

Oznacza to, że przypadkowe i niewielkie - 0,1% zanieczyszczenia odmianami rzepaku GMO f-y Bayer CropScience (Ms1xRf1, Ms1xRf2 i Topas 19/2), które nie są obecne na rynku od 2007 roku, mogą jeszcze od 2012 do 2017 roku znaleźć się w łańcuchu żywnościowym. Wcześniej tzn. 14 grudnia 2011 r. Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt – SCoFCAH podjął wiążącą decyzję w tej kwestii.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: FAMMU na podst. Dziennik Urzędowy KE


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij