Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Drugi ser ze Słowenii w unijnym rejestrze ChNP
W dniu 8 marca 2011 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 187/2012 z dnia 7 marca br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę "Tolminc".

Jest to twardy, pełnotłusty, żółty ser wytwarzany na górskich pastwiskach w dorzeczu rzeki Soca (w Słowenii) z surowego krowiego mleka według tradycyjnych metod. Produkcja mleka oraz wytwarzanie sera „Tolminc” odbywają się w rejonie Zgornje Posočje, ktory obejmuje gminy Kobarid, Tolmin i Bovec.

 

Co najmniej 80% mleka użytego do produkcji sera „Tolminc” musi pochodzić od krów rasy brązowej. Krowy karmi się paszą objętościową (zielonką, sianem, kiszonką) pochodzącą z wymienionego regionu, która musi zawierać co najmniej 75% masy suchej na dzienną dawkę pokarmową. Ser musi dojrzewać minimum 60 dni. Bardzo duże znaczenie mają zabiegi dokonywane na serze podczas dojrzewania (przewracanie, osuszanie, czyszczenie itp.). Tolminc charakteryzuje się gładką skórką o kolorze słomkowym oraz jasnym, elastycznym wnętrzem z licznymi dziurami wielkości ziaren soczewicy lub grochu. Ser ma kształt kręgu o masie 3,5 – 5 kg, średnicy 23 – 27 cm i wysokości 8 – 9 cm. Zawartość suchej masy to co najmniej 60 %, natomiast zawartość wagowo tłuszczu w masie suchej to min. 45 %.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie Dziennika Urzędowego UE, KE


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij