Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Światowe zbiory soi spadną, w UE zmniejszy się jej przerób
USDA podała 9 marca do wiadomości szacunki oraz prognozy zbiorów soi na świecie. Zmniejszono je o 6,4 mln ton (o 2,5 proc.), do około 245,1 mln ton, pod wpływem redukcji prognoz zwłaszcza w Argentynie oraz Brazylii (łącznie mniej o 5 mln ton). Dodatkowo zmniejszono prognozy zbiorów dla Paragwaju - informuje FAMMU/FAPA.

Równocześnie zmniejszono prognozy importu soi do Chin o 0,5 mln ton do 55 mln ton.

Z kolei w Unii Europejskiej w sezonie 2011/2012 zmniejszy się przerób soi o około 1 mln ton do poziomu 11,5 mln ton, czyli najniższego wielu lat i 8 proc. mniejszego niż sezon wcześniej. Największe redukcje będą mieć miejsce Hiszpanii oraz Holandii, ale spadki dotyczyć będą również Niemiec, Francji, Portugalii, Grecji oraz Wielkiej Brytanii szczególnie w okresie stycznia do sierpnia br.

Skutkiem spadku przerobu soi będzie spadek produkcji oleju sojowego oraz 20 proc. spadek jego spożycia o 550 tys. ton do około 2,2 mln ton. Częściowo spadek zrekompensuje wzrost zużycia oleju słonecznikowego. Jednak całkowite spożycie 17 olejów i tłuszczów w bieżącym sezonie powinno się w Unii zmniejszyć o 200-300 tys. ton wobec sezonu 2010/2011, kiedy odnotowano poziom zużycia 30,2 mln ton - podaje FAMMU/FAPA.


Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij