Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Dyrektor PFPŻ: Stewia może zrewolucjonizować rynek produktów typu „light"
Stewia ma szansę zrewolucjonizować rynek produktów typu „light", poprzez zdjęcie odium sztuczności z używanych w tych produktach słodzików, gdyż jest produktem pochodzenia naturalnego - uważa Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Jego zdaniem, ze względu na swoje właściwości stewia może mieć bardzo szerokie zastosowanie w produkcji żywności. - To bardzo dobra alternatywa dla osób odchudzających się lub chorych na cukrzycę. Jednak doprowadzenie do sytuacji w których produkt z cukrem i ten ze słodzikiem nawet pochodzenia naturalnego będą smakowały identycznie jest obecnie praktycznie nie możliwe - zaznacza Andrzej Gantner.

Zwraca uwagę, że w przypadku stewii występuje specyficzny metaliczny posmak, który jest rozpoznawany przez większość konsumentów, co może stanowić barierę dla rozwoju rynku produktów w których cukier zastąpiono stewią. - Nie sądzę, aby biorąc pod uwagę fakt, że większość konsumentów może zupełnie bezpiecznie spożywać cukier - oczywiście w rozsądnych ilościach, stewia mogła zagrozić w znaczący sposób rynkowi cukru - podsumowuje dyrektor generalny PFPŻ.


(Źródło: www.portalspozywczy.pl).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij