Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rośnie światowa produkcja zbóż
Światowe zbiory zbóż w sezonie 2012/2013 wyniosły szacunkowo 1.782,5 mln ton, natomiast w przyszłym sezonie 2013/2014 powinny wzrosnąć o 9,2 proc., do 1.945,9 mln ton - podała Agencja Rynku Rolnego, za FAS USDA oraz Grain: World Markets and Trade.

Według prognozy, o 6,1 proc. może wzrosnąć w sezonie 2013/2014, światowa produkcja pszenicy, która wyniesie 695,9 mln ton. Szacunki na sezon 2012/2013 mówią o zbiorach pszenicy na poziomie 655,6 mln ton.


Zużycie zbóż w minionym sezonie 2012/2013 wyniesie prawdopodobnie 1.815 mln ton. Nadwyżka zapotrzebowania nad zbiorami zostanie pokryta z zapasów, które zmniejszą się do 333 mln ton (z 365 mln ton w sezonie 2011/2012).


Lepiej pod tym względem wypadnie sezon 2013/2014, w którym zużycie zbóż prognozowane jest na 1.914 mln to, czyli poniżej zbiorów. Spowoduje to powrót światowych zapasów do poziomu 365 mln ton.


Unia Europejska, łącznie z Chorwacją zbierze w sezonie 2013/2014 298,4 mln ton zbóż, natomiast w UE-27 zbiory wyniosą 289 mln ton. W sezonie 2012/2013 natomiast zbiory zbóż w UE-27 wyniosły szacunkowo 275 mln ton.


Sezon w produkcji zbożowej obejmuje okres od 1 lipca do 30 czerwca roku następnego. W związku z czym zbiory w sezonie 2013/2014 w odniesieniu do Polski i Europy, a także pozostałych części Półkuli Północnej dotyczą zbiorów roku 2013, natomiast w odniesieniu do reszty świata (Półkuli Południowej) dotyczą zbiorów z okresu I półrocza 2014 r.


(Źródło: www.portalspozywcz.pl /ARR).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij