Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Niewielki wzrost marż młynarskich ograniczony przez bardzo dużą przecenę otrąb
Notowany w ostatnich dwóch miesiącach głęboki spadek cen zbóż spowodował wzrost marż młynarskich. Jednakże skalę tego wzrostu ograniczają nie tylko coraz niższe ceny hurtowe mąki, ale także bardzo duża przecena otrąb - informują analitycy BGŻ.

Według oficjalnych notowań Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pomiędzy ostatnim tygodniem czerwca (24-30.06), a drugim tygodniem sierpnia (12-18.08) przeciętna cena jaką płaciły młyny za pszenicę konsumpcyjną obniżyła się o 218 zł/t (25%) do poziomu 668 zł/t. Wprawdzie w dwóch następnych tygodniach cena drgnęła w górę, jednak jej poziom nadal jest znacznie niższy niż na wiosnę tego roku (932 zł/t) i przed rokiem w sierpniu (917 zł/t). Ostatnio poziomy cen porównywalne do obecnych notowano trzy lata temu.


Jednakże należy zauważyć, że wraz ze spadkami cen zbóż następują dosyć szybkie obniżki cen hurtowych mąki. O ile w ostatnim tygodniu czerwca tona mąki pszennej piekarniczej typu 500 sprzedawanej luzem kosztowała lekko ponad 1230 zł, to w drugim tygodniu sierpnia już tylko 1090 zł. Oznacza to spadek o 11%. Podobne w skali spadki zanotowano również w przypadku innych rodzajów mąki pszennej piekarniczej. Jedynie nieco mniejsze były obniżki cen mąki detalicznej.


Warto pamiętać, że na poziom marży młynarskiej wpływają w dużym stopniu również ceny sprzedaży otrąb. Te zaś w ostatnich tygodniach spadały znacznie szybciej niż ceny mąki, a nawet... ceny ziarna! Pomiędzy ostatnim tygodniem czerwca, a drugim tygodniem sierpnia, cena otrąb pszennych sprzedawanych luzem spadła o 44%. O ile pod koniec czerwca otręby uzyskane z przemiału tony pszenicy warte były ok. 200 zł, to w połowie sierpnia już tylko około 110 zł. Jeśli założymy, że w procesie przemiału wyciąg mąki pszennej typu 500 wynosi 50%, a mąki typu 750 wynosi 20%, wartość mąki wyprodukowanej z tony ziarna pszenicy obniżyłaby się w analizowanym okresie z 860 zł do 760 zł. Jak widać łączna wartość produktów uzyskiwanych z przemiału pszenicy obniżyła się o 190 zł, czyli prawie o tyle, ile cena pszenicy.


Podsumowując, bardzo głębokie spadki cen zbóż obserwowane w lipcu i sierpniu wpłynęły na podwyżkę marż młynarskich, co pozwoli na niewielką poprawę trudnej sytuacji branży. Podwyżka ta nie była jednak tak duża, jak wnioskować można by jedynie na podstawie bardzo głębokich spadków cen zbóż i, jak dotychczas, braku spadków cen detalicznych produktów zbożowych. Sugestie pojawiające się ostatnio w mediach, że przetwórcy ''odbijają sobie'' trudne lata utrzymując wysokie ceny zbytu swoich produktów, są obecnie nieuzasadnione.


(Źródło: BAnk BGŻ/www.portalspozywczy.pl). 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij