Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Tradycyjne i regionalne smaki w Poznaniu
Smaki Regionów rozpoczęły, trwający blisko tydzień, cykl poznańskich targów branży spożywczej. Podczas uroczystości otwarcia prezes Zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich Andrzej Byrt stwierdził, że targi te pokazują siłę smaku polskiej cywilizacji gastronomicznej. Przypomniał, że polskie specjały były często wspominane przez emigrantów i przytoczył fragment wiersza Juliana Tuwima „Kwiaty Polskie”, w którym przebywający poza krajem poeta tęskni za tradycyjną, polską kuchnią i smakiem polskich specjałów wspominając „Delicje przednie, chociaż skromne: Słoninki rożowawe plastry (…) Czółenka twardych jajek z chrzanem; Rolmopsy; owczy ser w talarki; Myśliwskich kabanosów parki (…) Chrzanowy sos i sos tatarski (…) Cielęce nóżki w galarecie”, a także srebrzystego ducha – wódkę koniecznie dużą, zimną i czystą.

Zastępca szefa Kancelarii Prezydenta Dariusz Młotkiewicz zapewnił, że prezydent Bronisław Komorowski jest miłośnikiem naszych regionalnych potraw, a także ogromnym zwolennikiem łączenia konkurencyjności, z tym co tradycyjne i ważne dla naszej kultury narodowej.


Minister rolnictwa i rozwoju wsi Stanisław Kalemba otwierając targi powiedział natomiast, że każdy może tutaj znaleźć swoje ulubione smaki i spróbować regionalnych, tradycyjnych specjałów wytwarzanych od lat wedle oryginalnych receptur w różnych, nawet najbardziej odległych zakątkach naszego kraju.


– Unikatowe wyroby przywiozły tu wszystkie urzędy marszałkowskie wraz z lokalnymi przetwórcami i producentami – powiedział minister Kalemba i dodał, że cenne jest to, że władze regionalne od lat wspierają rozwój produkcji tradycyjnych polskich produktów, promują rodzimą żywność, a także czynnie uczestniczą w kreowaniu warunków sprzyjających rozwojowi tego sektora.


Minister podkreślił duże zaangażowanie Związku Województw Rzeczypospolitej Polskiej na rzecz polityki jakości żywności. Zaznaczył, że ciągle rozrastająca się Lista Produktów Tradycyjnych, prowadzona wspólnie przez resort i marszałków województw świadczy o ogromnym potencjale rozwojowym polskiej żywności regionalnej i tradycyjnej.


Poinformował również, że w tym roku z inicjatywy resortu ruszyła 3 letnia kampania informacyjno-promocyjna pod nazwą „Trzy znaki smaku – Duma Regionu”.


– Mam nadzieję, że kampania przyczyni się do wykreowania mody na produkty z oznaczeniami geograficznymi oraz wzmocni popyt na produkty regionalne i tradycyjne – powiedział szef resortu.


Podczas uroczystości otwarcia, wręczone zostały także targowe medale. W tym roku nagrodzono nimi: Schab wędzony z ziołami, Ser Zamkowy, Kiełbasę Piaszczańską z kija, Nalewka Wiśniowa Wykwintną z krainy Chopina, Kiełbasę swojska pilzneńską, Ser Pijana koza, miód Pitny Niesycony Dwójniak Warmiński, Ser Frontiera Dżersejan, Konfitury szczecińskie z płatków róży i Smakowitą Parę Sok Jabłko-Burak.


Puchary Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za najciekawszą prezentację regionu na targach Smaki Regionów zdobyły stoiska województw: wielkopolskiego, małopolskiego i zachodniopomorskiego.


W tym roku na stoiskach poszczególnych województw można nie tylko spróbować, ale i kupić przeróżne smakołyki. Są wśród nich swojskie kiełbasy, szynki, sery twarogowe i wędzone, chleb na zakwasie, pierogi ze szpinakiem, kaszą gryczaną i soczewicą, a także pajdy pachnącego chleba z domowym smalcem i kiszonym ogórkiem. Każdy mógł także spróbować swoich sił przy formowaniu i wypiekaniu bułeczek, chałek, plecionek i babeczek.


Najlepsze polskie produkty wyróżnione i chronione przez Unię Europejską można smakować na stoisku Ministerstwa Rolnictwa, gdzie prezentują je producenci, którzy w procesie certyfikacji potwierdzili ich jakość.

Dziś zostały także wręczone Perły 2013, nagrody konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. To już 13. edycja tej imprezy. Promuje ona żywność, najwyższej jakości, a także inspiruje mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania nowych, alternatywnych źródeł dochodu. Wzorem lat ubiegłych, osobom najbardziej zasłużonych dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych wręczono honorowe nagrody „Klucze do Polskiej Spiżarni”.


– Żywność regionalna i tradycyjna cieszy się obecnie coraz większym zainteresowaniem, a konsumenci coraz częściej sięgają po produkty o wyjątkowym smaku, wytwarzane w sposób tradycyjny – podkreślił, gratulując laureatom minister Stanisław Kalemba.


Minister zaznaczył również, że w konkurs zaangażowane są urzędy marszałkowskie oraz wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. Dzięki dobrej współpracy przez kilkanaście lat prowadzenia konkursu zidentyfikowano i opisano blisko 10 tys. tradycyjnych produktów ze wszystkich zakątków Polski. Laureaci Pereł wprowadzili wiele z nich na Listę Produktów Tradycyjnych. Elitę wśród nich stanowi 36 wyjątkowych produktów, które zdobyły unijne znaki Chronionej Nazwy Pochodzenia, Chronionego Oznaczenia Geograficznego i Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności.

Smaki Regionów to targi, które promują naturalny, zgodny z naturą sposób żywienia łączący przyjemność smaku z szacunkiem dla środowiska. Są one prawdziwym świętem miłośników polskiej żywności przyrządzanej według sprawdzonych, tradycyjnych, rodzinnych receptur.


(Źródło: MRiRW).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij