Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Indeks cen żywności FAO za 2013 niższy o 1,6 proc.
W grudniu 2013 roku indeks cen żywności FAO prawie się nie zmienił, jakkolwiek średni indeks z 2013 roku był 1,6 proc. mniejszy wobec 2012 roku. W grudniu zeszłego roku indeks cen (średnia dla zbóż, oleistych, produktów mlecznych, mięsa i cukru) był na poziomie 206,7 pkt. wobec 206,4 pkt. w listopadzie 2013 - informuje FAMMU/FAPA.

Wg FAO w grudniu 2013 roku duża podaż wpłynęła na spadek cen zbóż (poza ryżem), olejów i cukru, jakkolwiek ceny mięsa i drobiu były najwyższe w całym poprzednim roku.


Indeks cen żywności dla olejów był w grudniu na poziomie 196 pkt. tj. 2,5 pkt. mniej niż w listopadzie ubiegłego roku głównie dzięki spadkowi popytu na oleju palmowy. Indeks cen żywności dla zbóż był w grudniu na poziomie 191,5 pkt. tj. 2,8 pkt. mniej niż w listopadzie ubiegłego roku, co oznacza najniższy poziom cen od sierpnia 2010 roku.


(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij