Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Niskokaloryczne substancje słodzące a ciąża
Spożywanie dopuszczonych do stosowania niskokalorycznych substancji słodzących w granicach ADI w czasie ciąży jest bezpieczne i nie wiąże się z jakimkolwiek ryzykiem dla matki bądź dla dziecka.

Duńscy badacze twierdzili, że spożywanie niskokalorycznych substancji słodzących (w szczególności aspartamu) zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu. Zarzut ten był sprzeczny z wieloma dowodami naukowymi wykazującymi bezpieczeństwo tych produktów.

Ostatecznie, w 2011 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) po przeanalizowaniu danych naukowych stwierdził, że „nie ma dostępnych dowodów potwierdzających przyczynowy związek pomiędzy spożywaniem napojów bezalkoholowych słodzonych niskokalorycznymi substancjami słodzącymi a przedwczesnym porodem”.

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij