Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Glutenowe oszustwo
Nie ma żadnych dowodów, że wystarczy przestać jeść gluten, by schudnąć i poczuć się lepiej. Co gorsza, dieta bezglutenowa może być szkodliwa, bo nie zapewnia organizmowi niezbędnych witamin i soli mineralnych – podaje Newsweek.

Zwolennicy diety bezgluteno­wej namawiają do zmiany menu. Ich zdaniem wystarczy odstawić produk­ty zawierające gluten, by nabrać energii, poczuć się zdrowym, a przede wszystkim nie mieć dolegliwości żołądkowych. Tak też do niedawna sądzi­li naukowcy. Dziś okazuje się jednak, że byli w błędzie. Gluten nie zabu­rza pracy układu pokarmowego. A wyeliminowanie z codzienne­go menu produktów z pszenicy, jęczmienia i żyta wcale nie słu­ży zdrowiu. Przynosi więcej szko­dy niż pożytku.


- Jak każda dieta eliminacyjna tak­że i ta może być niekorzystna dla zdro­wia, bo niewłaściwie stosowana nie dostarczy potrzebnych organizmo­wi składników odżywczych - ostrzega dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żyw­ności i Żywienia w Warszawie. - Die­tetycy biją na alarm, że tak mało jemy w Polsce dobrej jakości trady­cyjnego pieczywa, które jest cennym źródłem błonnika - przypomina dr Dorota Minta, psy­cholog kliniczna, która od lat zajmuje się psychologią żywienia. Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju nowo­tworu tego odcinka układu pokarmowego. - Pieczywo żytnie, orkiszowe, mąki z peł­nego ziarna, makarony razowe czy kasze są bogate w witaminy z grupy B, niezbęd­ne do prawidłowej pracy układu nerwo­wego, a także w kwas foliowy; są również źródłem magnezu, żelaza, wapnia, cynku i selenu - wylicza dr Jarosz.


Tymczasem moda na dietę bezglutenową nie przemi­ja. Ku radości firm, które oferują nie­zwykle bogaty wybór chleba, bułek czy ciasteczek bez glutenu i zbijają na nich majątek. W Wielkiej Bry­tanii rynek takiej żywności jest dziś wart 238 min funtów i rośnie 15 proc. rocznie. W Stanach Zjednoczonych jej sprzedaż skoczyła z 11,5 mld w 2010 r. do 23 mld dolarów w tym roku, wynika z danych, do których dotarł „Wall Street Journal".


(Więcej w: Newsweek 2014.10.20)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij