Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Bezpieczeństwo produkcji to kwestia absolutnie konieczna dla sektora spożywczego, równie istotna jest także jej jakość.
Rozmowa z Grzegorzem Grabką, Dyrektorem Działu Certyfikacji Systemów TÜV Rheinland Polska.

Przedstawiciele firm produkcyjnych podkreślali, że jakości polskiej żywności nie można nic zarzucić. Czy w tym twierdzeniu nie ma trochę przesady? Czy jakość naszej produkcji jest faktycznie tak wysoka?

 

Z perspektywy jednostki certyfikującej widoczna jest utrzymująca się tendencja wzrostowa. Firmy coraz bardziej świadomie podchodzą do zarządzania jakością, staje się ona ważnym czynnikiem strategicznym. Wśród liczących się podmiotów spełnienie międzynarodowych standardów, jak IFS czy BRC  stało się już normą.

 

To dojrzałe podejście jest widoczne także w dążeniu do doskonalenia innych obszarów, jak np. efektywności energetycznej, zarządzania środowiskowego czy BHP.  Niemniej jednak, jak zawsze, istnieją wyjątki od reguły.  Zdarzają się firmy działające w zakresie produkcji żywności, które nie mają świadomości i poczucia konieczności zadbania o chociażby higieniczne warunki produkcji. Myślę, że takie podmioty mogą powodować przypadki wpływające negatywnie na wizerunek branży i polskiej żywności.

 

Trzeba pamiętać, że na jakość produktu składa się wiele czynników, jak choćby podstawowe zasady dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej, czy zapewnienie zgodności  z wymaganiami prawnymi i oczekiwaniami odbiorców. TÜV Rheinland Polska zatrudnia ekspertów w wielu dziedzinach, dzięki czemu wiele firm z branży spożywczej obsługujemy kompleksowo – od certyfikacji systemów wg norm ISO poprzez GLOBALG.A.P. do certyfikacja zrównoważonego rozwoju produkcji biomasy i biopaliw (REDcert  i ISCC) czy odpowiedzialności społecznej.

 

Całość wywiadu dostępna w Bazie Wiedzy na stronie TÜV Rheinland Polska.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij