Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Grosze wyniki finansowe branży mleczarskiej w trzech pierwszych kwartałach
W 2014 r. wyniki finansowe sektora mleczarskiego w Polsce ulegały stopniowemu pogorszeniu. Wprawdzie w trzech pierwszych kwartałach br. przychody firm zwiększyły się w stosunku do danych z poprzedniego roku, niemniej wzrost kosztów był jeszcze silniejszy - podali analitycy Banku BGŻ.

Powyższe przyczyniło się do spadku rentowności branży mleczarskiej. Według danych Pont-Info, w przedsiębiorstwach zajmujących się wytwarzaniem przetworów mleczarskich i zatrudniających co najmniej 50 pracowników, w okresie styczeń-wrzesień br. przeciętna stopa zysku netto wyniosła 1,37 proc. Było to znacznie mniej niż w tym samym okresie przed rokiem (2,88 proc.) i mniej niż średnia z ostatnich pięciu lat. Istotnie niższe wskaźniki branża odnotowała jedynie w 2008 r. (0,55 proc.), gdy gwałtownie zaczęły spadać ceny przetworów mleczarskich. Ponadto, jest to znacznie niższy odczyt niż w branży spożywczej ogółem, która w pierwszych trzech kwartałach br. osiągnęła przeciętną stopę zysku netto na poziomie 3,82 proc. wobec 4,13 proc. przed rokiem.


Przychody sektora po trzech kwartałach br. wyniosły 23,0 mld zł, tj. były o ponad 7 proc. wyższe w relacji rocznej. Był to przede wszystkim efekt wzrostu wolumenu przetworzonego mleka - w tym czasie mleczarnie skupiły o około 8 proc. więcej surowca niż rok wcześniej. Ponadto korzystnie na wyniki branży wpływał eksport - w styczniu-wrześniu br. ukształtował się on na poziomie o ponad 17 proc. wyższym r/r. Z drugiej strony widoczne były problemy ze zbytem wyprodukowanych przetworów, przejawiające się wzrostem wartości zapasów - o prawie 22 proc. r/r do 1,5 mld zł.


Jednocześnie w analizowanym okresie poziom kosztów ogółem wyniósł 22,6 mld zł, tj. był o ponad 9 proc. wyższy w skali roku, co było w głównej mierze rezultatem utrzymujących się w I połowie 2014 r. wysokich cen skupu mleka.


Warto jednak dodać, że w 2014 r., szczególnie w II połowie, w gorszej sytuacji znajdowały się podmioty zajmujące się produkcją serów, masła oraz mleka w proszku. Przedsiębiorstwa specjalizujące się w produkcji galanterii mlecznej (jogurty, desery mleczne), która kierowana jest głównie na rynek krajowy, mogły odnotować poprawę wskaźników finansowych. Jest to przede wszystkim efekt lepszej sytuacji gospodarczej w Polsce, przekładającej się pozytywnie na sprzedaż tego typu artykułów, a tym samym na stabilizację ich cen zbytu.


W I połowie 2015 roku prawdopodobne jest dalsze pogorszenie (choć nieznaczne) wyników sektora mleczarskiego ogółem. Wprawdzie w przyszłym roku na znacznie niższym poziomie w relacji rocznej kształtować się będą ceny skupu mleka, niemniej wysoka produkcja towarowa mleka, przy ograniczeniach w sprzedaży na rynek rosyjski, wywoływać będą presję na spadki cen zbytu przetworów mleczarskich.


(Źródło: BGŻ/Portalspożywczy.pl)

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij