Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Będą dopłaty do przechowywania mięsa wieprzowego
Propozycja Komisji Europejskiej zakładająca dopłaty za przechowywanie mięsa wieprzowego jest jedną z odpowiedzi na postulaty rolników domagających się m.in. interwencji na rynku wieprzowiny - powiedział minister rolnictwa Marek Sawicki.

Sawicki poinformował, że w poniedziałek Komisji Europejska rozesłała projekt rozporządzenia, zakładającego dopłatę do prywatnego przechowalnictwa mięsa wieprzowego.


"Protestujący domagali się skupu interwencyjnego, dopłat do kilograma skupionego żywca. Mam dla rolników dobrą wiadomość. W poniedziałek KE rozesłała projekt rozporządzenia, w którym zakłada dopłatę do przechowalnictwa prywatnego" - podkreślił minister.


Sawicki dodał, że dopłaty miałyby wynieść od 210 do 305 euro za sto kilogramów przechowywanego mięsa i miałyby obowiązywać od trzech do pięciu miesięcy. "Zakłady przetwórcze, które mają zapasy wieprzowiny w magazynach, o takie dopłaty będą mogły się ubiegać" - oświadczył.


Minister podkreślił, że dopłaty w tej sprawie były negocjowane z KE od lipca ub.r.


Według Sawickiego z informacji płynących ze strony Komisji wynika też, że będzie można rozłożyć należne opłaty za przekroczenie kwot mlecznych na okres trzech lat.


"Będziemy zabiegali, aby ten okres wynosił pięć lat. A jeśli nawet będą to tylko te trzy lata, jest to bardzo duże zmniejszenie bieżących obciążeń gospodarstw produkujących mleko, a więc kolejny postulat powinien być z zadowoleniem przyjęty przez rolników" - zauważył.

 

(Źródło: PAP)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij