Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ustawa pomagająca hodowcom świń podpisana
Ustawa wspomagająca hodowców walczących z afrykańskim pomorem świń (ASF), może wejść w życie już w poniedziałek - powiedział prezydent Andrzej Duda w niedzielę podczas uroczystości dożynkowych w Spale.

Specustawa dot. ASF zakłada wykup świń ze stref zagrożonych i przerób mięsa na konserwy, a następnie zakup tych produktów przez instytucje państwowe. W Polsce odnotowano dotąd dwadzieścia ognisk afrykańskiego pomoru świń u trzody chlewnej, z czego czternaście w województwie podlaskim (pozostałe cztery w lubelskim, a dwie w mazowieckim).


Ustawa ma pomóc rolnikom w sprzedaży zdrowych tuczników ze stref zagrożonych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń - choroby, która nasiliła się od końca czerwca tego roku. Według założeń ustawy, każda zakupiona świnia zostanie przebadana, a jej mięso zanim trafi do handlu będzie przetworzone w temperaturze powyżej 120 stopni, głównie na konserwy.


Według ministerstwa rolnictwa, zaproponowane w ustawie rozwiązania pozwolą na legalną sprzedaż tuczników do zakładów zatwierdzonych przez powiatowego lekarza weterynarii, a rolnicy otrzymają co najmniej średnią rynkową cenę z ich regionu. Zakłady, które podejmą się produkcji konserw z mięsa świń ze stref z ograniczeniami, będą miały zagwarantowany ich wykup przez instytucje z sektora finansów publicznych.


Ustawa została uchwalona przez Sejm w poniedziałek, 5 września, w trybie nadzwyczajnym. Poparły ją wszystkie kluby poselskie.


Źródło: biznes.onet.pl; PAP


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij