Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Podawanie informacji o alergenach – wytyczne Komisji Europejskiej
Komisja Europejska opublikowała Zawiadomienie z dnia 13.7.2017 r. dotyczące przekazywania informacji o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, wymienionych w załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dokument ten ma pomóc przedsiębiorstwom i urzędowym organom krajowym w stosowaniu wymagań rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 dotyczących podawania informacji o obecności alergenów wymienionych w tym rozporządzeniu (art. 9 ust. 1 lit. c) i załącznik II do rozporządzenia).


W wytycznych określono m.in.:


- Sposoby podawania informacji o alergenach dla żywności opakowanej (wg art. 21 w związku z art. 18 rozporządzenia) – uwzględniając różne warianty produktów opakowanych, z przykładami oznakowania.


- Podawanie informacji o alergenach w odniesieniu do żywności nieopakowanej.


Źródło: PFPŻ ZP


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij