Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Aktualizacja wytycznych naukowo-technicznych EFSA na temat przygotowania i prezentacji wniosku dotyczącego oświadczenia zdrowotnego
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował w 2007 roku wytyczne naukowo-techniczne dotyczące przygotowania wniosku o wydanie zezwolenia na stosowanie oświadczenia zdrowotnego z artykułu 14 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności. Artykuł 14 ww. rozporządzenia odnosi się do oświadczeń dotyczących rozwoju i zdrowia dzieci oraz zmniejszenia ryzyka choroby.

W wytycznych podkreślono, że będą one aktualizowane w świetle doświadczeń zdobywanych przez EFSA podczas dokonywania ocen oświadczeń zdrowotnych. Pierwsza aktualizacja dokumentu została dokonana w 2011 roku i dotyczyła nie tylko oświadczeń zdrowotnych z artykułu 14, ale również oświadczeń z artykułu 13 ust. 5 opierających się na nowo opracowanych dowodach naukowych i/lub zawierających wniosek o ochronę własności danych.

Kolejna aktualizacja wytycznych została dokonana w 2017 roku w oparciu o nowe doświadczenia uzyskane przez EFSA. Urząd zauważył potrzebę dostosowania istniejących wytycznych do postępu naukowo-technicznego oraz uwzględnienia wniosków wyciągniętych ze współpracy ze stronami zainteresowanymi włączając w to spotkania techniczne. 


Więcej w najnowszym 
numerze kwartalnika Food-Lex, zapraszamy do prenumeraty!

okladka_03_2017

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij