Bezpieczeństwo materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w zakresie uwalniania węglowodorów olejów mineralnych (MOH)

Zgodnie z tym zaleceniem państwa członkowskie powinny monitorować obecność MOH w żywności w roku 2017 i 2018. Monitorowanie powinno obejmować takie produkty spożywcze jak: tłuszcz zwierzęcy, chleb i bułki, pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, płatki śniadaniowe, wyroby cukiernicze (w tym czekoladę) i kakao, mięso ryb, produkty rybne (ryby w puszkach), ziarna przeznaczone do spożycia przez ludzi, lody i desery, nasiona roślin oleistych, makaron, produkty otrzymywane ze zbóż, rośliny strączkowe, kiełbasy, orzechy z drzew orzechowych, oleje roślinne, jak również materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością stosowane w przypadku tych produktów. Próbki środków spożywczych powinny być pobierane przez państwa członkowskie z uwzględnieniem żywności opakowanej. Pobieranie próbek materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością powinno być realizowane zgodnie z najlepszymi praktykami, z uwzględnieniem możliwych źródeł MOH w całym łańcuchu dostaw, np. podczas przechowywania lub przetwarzania, żywności. Próbki żywności opakowanej powinny być pobierane wkrótce przed upływem ich  daty minimalnej trwałości z uwzględnieniem produktów przechowywanych lub przetwarzanych w wyższej temperaturze.

Więcej w numerze kwartalnika "Food-Lex3/2017dostęp dla prenumeratorów>>


Fotolia_171364228_M