Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Bezpieczeństwo materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w zakresie uwalniania węglowodorów olejów mineralnych (MOH)
Komisja Europejska opracowała Zalecenie (UE) 2017/84 z dnia 16 stycznia 2017 r. w sprawie monitorowania węglowodorów olejów mineralnych w żywności oraz w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Zgodnie z tym zaleceniem państwa członkowskie powinny monitorować obecność MOH w żywności w roku 2017 i 2018. Monitorowanie powinno obejmować takie produkty spożywcze jak: tłuszcz zwierzęcy, chleb i bułki, pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, płatki śniadaniowe, wyroby cukiernicze (w tym czekoladę) i kakao, mięso ryb, produkty rybne (ryby w puszkach), ziarna przeznaczone do spożycia przez ludzi, lody i desery, nasiona roślin oleistych, makaron, produkty otrzymywane ze zbóż, rośliny strączkowe, kiełbasy, orzechy z drzew orzechowych, oleje roślinne, jak również materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością stosowane w przypadku tych produktów. Próbki środków spożywczych powinny być pobierane przez państwa członkowskie z uwzględnieniem żywności opakowanej. Pobieranie próbek materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością powinno być realizowane zgodnie z najlepszymi praktykami, z uwzględnieniem możliwych źródeł MOH w całym łańcuchu dostaw, np. podczas przechowywania lub przetwarzania, żywności. Próbki żywności opakowanej powinny być pobierane wkrótce przed upływem ich  daty minimalnej trwałości z uwzględnieniem produktów przechowywanych lub przetwarzanych w wyższej temperaturze.


Więcej w najnowszym numerze kwartalnika Food-Lex, zapraszamy do prenumeraty!

okladka_03_2017

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij